Vägen till hållbart stall – Stall Panduro
Intresset för Sveland Hållbart stall, som lanserades hösten 2020, har varit mycket stort och många stall runt om i landet har nu fått certifikatet. Ett av dessa är stall Panduro i södra Skåne där hållbarhetstänket går som en röd tråd genom hela verksamheten.
Stallet som idag inhyser fyra islandshästar, byggde familjen Panduro själva från grunden år 2012. Målet var tydligt, de ville bygga ett stall som redan från start möjliggjorde en verksamhet som fokuserade på hållbar djurskötsel, miljö och säkerhet.
En viktig del av miljöaspekten är att stallet inte har någon mekanisk ventilation. Istället har familjen Panduro valt att satsa på naturlig tilluft och frånluft så som man gjorde förr i tiden.
– Vi tyckte det var kul att använda oss av gamla idéer när vi byggde och som dessutom fortfarande funkar bra. Men framför allt så har den naturliga ventilationen gjort att vi har kunnat dra ner mycket på vår elförbrukning, säger Lone Panduro.
Stallkrokar i gummi
Många av stallets hållbara lösningar är annars ganska enkla, men smarta. Ett exempel är stallkrokarna som är tillverkade i gummi. En krok i metall riskerar att skada en häst om den skulle gå in i den eller fastna. Men med en mjukare krok i gummi minimeras den risken.
Ett annat exempel är att familjen Panduro använder hinkar med vatten som de ger till hästarna, istället för vattenkoppar som hästen själv kan trycka med mulen på för att få fram vatten.
– En häst kan stå i sin box och trycka fram hur mycket vatten som helst. Men genom vår lösning med hinkar kan vi både kontrollera så att hästen får i sig tillräckligt med vatten samtidigt som vi kan undvika att slösa med det, säger Lone Panduro och berättar att ett liknande system används för utfordringen som har resulterat i att väldigt lite hö behöver slängas.
”Lätt att göra rätt”
Familjen Panduro är också noga med källsorteringen. Även detta system är långt ifrån invecklat. I ett hörn av stallet sorteras helt enkelt allt avfall i olika säckar innan det körs iväg till tippen.
– Det finns mycket man kan göra med små medel, att arbeta hållbart behöver inte vara så svårt, säger Sofie Panduro.
– Det ska vara lätt att göra rätt, fortsätter Lone.
Varför ville ni att stall Panduro skulle bli certifierat Hållbart stall av Sveland?
– Vi tycker det är viktigt att arbeta hållbart helt enkelt. Med certifieringen ser vi ytterligare en möjlighet till att inspirera fler att göra samma sak.
Vad är Sveland Hållbart stall?
- Sveland Hållbart stall är en gratis stallbesiktning som Sveland erbjuder sina kunder. Syftet är att hjälpa stallägare till ett hållbart djurägande.
- Besiktningen är utformad med fokus på hållbara hästar, miljö och säkerhet.
- På besiktningen går Svelands utsände, tillsammans med stallägaren, igenom 27 punkter som bland annat rör stallet, den yttre miljön, rutiner kring foder och utfodring, gödselhantering och andra hållbarhetsrelaterade frågor.
- Godkänns stallet i besiktningen får alla hästar i stallet 10 % bonusrabatt på försäkringar i Sveland. Kunden får också ett certifikat i form av en skylt som kan sättas upp i stallet.
- Om stallet inte blir godkänt kan Svelands experter ge förslag på förbättringar som en hjälp på vägen till ett hållbart stall.
– Sveland Hållbart stall är en gratis rådgivning som vi gärna vill ge våra kunder. Genom att uppfylla våra råd kring hållbart stall minimerar stallägaren risken att hästarna drabbas av skador och sjukdomar, och det vill vi premiera, säger Therese Wijkmark, affärschef på Sveland.
Här kan du läsa mer om Sveland Hållbart stall!
Är du intresserad av Sveland Hållbart stall?
Fyll i vårt formulär!