Att skaffa en minigris

Drömmer du om en minigris? Då är du inte ensam. De är både tama och mycket sällskapliga djur som går bra att ha som husdjur. Men innan du beslutar dig för att köpa minigrisen och ta med den hem, finns det vissa saker som är bra att känna till.

Vikt
Innan du beslutar dig för att köpa en minigris är det bra att ha i åtanke att den lilla kultingen snart kommer växa sig allt större. Storleken på grisarna varierar men en normal vikt är ofta mellan 20 till 40 kilo. Vissa kan väga uppemot hela 80 kilo.

Ålder
En minigris kan bli mellan 10-15 år gammal. Det är svårt att omplacera en vuxen gris, så tänk över en gång extra innan ditt köp.

Tillräckligt utrymme
En minigris kan bo både ute eller inne. Ta reda på de regler som finns för hur stort utrymme en minigris behöver ha. Grisen behöver ha tillräckligt stor yta för att kunna böka sönder marken och för att gå runt och ströva omkring obehindrat.

Flockdjur
Tänk på att minigrisar behöver mycket sällskap och får inte hållas ensamma. De ska hållas i par eller i grupp.

Här är en checklista för hur det bör gå till när du hämtar minigrisen:

Tillstånd
Innan du hämtar din minigris hos uppfödaren behöver du tillstånd från din kommuns miljöförvaltning. Bor du i ett tätbebyggt område eller i lägenhet bör du även prata med hyresvärden och grannar för att få ett godkännande. Först då kan du anmäla grisinnehav till Jordbruksverket.

Veterinär
Innan du hämtar minigrisen är det bra att veta vart i din närhet det finns veterinärer som har kunskap om grisar. Ifall din gris blir akut sjuk kanske du inte hinner börja leta efter någon. Ofta har distriktsveterinärer mer koll på grisar eftersom de arbetar med lantbruksdjur.

Köpekontrakt
Köper du en minigris får den inte vara yngre än 8 veckor då du hämtar den. Innan dess är kultingen inte mogen att lämna sin mamma. Se till att ha ett köpekontrakt där det tydligt framgår vad som gäller om du ångrar ditt köp och om du får avla din gris. Eftersom grisar är flockdjur så är det viktigt att inte lämna grisen ensam hela dagarna. Om så är fallet, kan det vara bra att köpa två grisar istället för en.

Märkning
Var noga med att kolla så att din minigris är märkt innan du lämnar uppfödaren. Märkningen ska göras antingen med öronbricka eller med en tatuering som Jordbruksverket godkänt. Grisen ska registreras med en beteckning för Sverige (SE). Numret kan sedan användas för att spåra djurets identitet och ursprung för att på så sätt begränsa spridningen av smittsamma sjukdomar.

Härstamningsbevis
Be uppfödaren om ett härstamningsbevis. Det är bra att ha för att veta vart minigrisen har sin härstamning och för att se om det är någon inavel.

Att komma hem
När du kommer hem med din nya familjemedlem är det viktigt att låta minigrisen vänja sig med sitt nya hem och flock. Det behövs inget stort utrymme för grisen att vistas på inledningsvis, två kvadratmeter brukar räcka. Då känner sig grisen trygg och gör det lättare för dig som ägare att göra grisen rumsren.

På det lilla utrymmet bör både matplats, sovplats och toalettlåda vara nära till hands för grisen. I början är grisen ofta orolig och springer omkring. Separera därför matskålen och toaletten så att de inte står allt för nära varandra. När du tränat grisen helt rumsren kan du snart göra utrymmet större och större. Sakta med säkert kan du börja ta med ditt husdjur ut i det fria.

Glöm inte att skaffa en försäkring till din minigris. Läs om vår Minigrisförsäkring här.

Läs mer här
Livet med minigrisar | Sveland Djurförsäkringar.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig