Ännu fler fall av salmonella

Salmonellafall hos katter fortsätter öka. Under sen- och vårvintern brukar antalet salmonellasmittade katter öka men i år har fallen börjat komma tidigare än vanligt.

Under vårvintern när småfåglarna gärna samlas runt fågelborden ser man ofta flera fall av salmonella. Då är ofta småfåglarna försvagade och när stora mängder fåglar samlas på samma ställe som till exempel kring fågelborden, är risken för utbrott stor. När de infekterade fåglarna får nedsatt motståndskraft blir de i sin tur lätta byten för katterna, som i sin tur blir sjuka.

Den 18 februari rapporterade P4 Uppsala att 677 fall har rapporterats in till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) endast under januari och februari i år. Hur många katter som drabbas varierar från år till år. I fjol konstaterades 129 fall under hela året.

Det är fortfarande oklart vad den stora ökningen beror på. Smittkällan tros vara småfåglar och SVA utreder om det finnas ett samband mellan till exempel fågelpopulationer eller väderförhållanden. Det varierar mellan åren.

Hur smittas katten?
Varje år smittas ett mindre antal katter. Den vanligaste orsaken till att katterna smittas tros vara att de äter de smittade fåglarna eller får i sig mat som är salmonellasmittat. Katter som har ett nedsatt immunförsvar löper större risk att drabbas av salmonella. Även mängden salmonellabakterier som katten får i sig, kan spela en avgörande roll.

Vilka symtom får katten?
Symtom på salmonella är diarréer, kräkningar, aptitlöshet och feber. Om katten uppvisar symtom är det viktigt att du kontaktar en veterinär.

Hur förebygger man att katten drabbas?
Det bästa sättet är att försöka hålla katterna borta från fågelbord där småfåglar matas. Där kan smittan spridas via fåglarnas avföring. Salmonellasmitta kan även komma från rått kött, smittat kattfoder, smågnagare samt miljön.

Tänk även på att smittan kan även överföras från djur till människor, se därför till att tvätta händerna noggrant när du varit i kontakt med utekatter, småfåglar eller fågelbord.

Hur behandlar man katten?
De flesta katter tillfrisknar utan behandling, men i svårare fall kan katten behöva läggas in för att få behandling med dropp.

Källa: SVA och P4 Uppland

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring