Glykol - gott men livsfarligt!

Glykol är mycket giftigt och förrädiskt för katter och hundar. Ämnet finns bland annat i bilar och båtars kylarvätska och det behövs inte särskilt mycket glykol för att djuret ska bli dåligt.

Glykol har en söt smak som hundar gärna glatt slickar i sig. Glykol är även giftigt för katter men de tycks, till skillnad från hundar, inte tycka om smaken och blir därför sällan förgiftade.

Symptomen varierar och kan uppkomma från 30 minuter upp till 12 timmar efter förgiftningstillfället. Hund/katt drabbas av njurskador och kan ha symptom som ökad törst, ökad urinering, vinglighet och kräkningar. Därefter kan hunden/katten tyckas vara på bättringsvägen men efter ungefär 24 timmar upphör njurarna att fungera och det blir sämre igen. En del djur visar dock inga symtom alls det första dygnet medan andra dör inom några timmar.

För att undvika att ens husdjur ska få i sig glykol ska man vara varsam med att låta dem vistats i miljöer där kylvätska eller liknande produkter kan förekomma, exempelvis i närheten av garage eller bensinstationer.

Om du misstänker att din hund eller katt fått i sig glykol behöver du uppsöka veterinär så fort som möjligt då den behöver akut behandling med dropp. Undvik att själv framkalla kräkning då det kan förvärra läget.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring