Övervikt hos katter - lider din katt av fetma?

Övervikt och fetma har kommit att bli ett stort hälsoproblem bland våra katter och är inte att leka med. Precis som hos människor beror övervikt på orsaker som för mycket mat och för lite motion. 

I en studie från Sveriges Lantbruksuniversitet sågs övervikt hos upp emot hälften av de katter som besökte Universitetsdjursjukhuset vid SLU. Riskfaktorer för övervikt hos katter är att vara medelålders, kastrerad och av hankön. Om katten är överviktig kan den inte bara få minskad livslängd och försämrad livskvalitet, det kan också medföra ett flertal följdsjukdomar och skador. Katten kan bland annat drabbas av överbelastning av leder, hjärt- och lungproblem samt ökad risk för diabetes

Hur vet jag om min katt är för tjock?
För att kunna bedöma om en katt är överviktig kan du ta reda på kattrasens genomsnittliga normala vikt. Med några få undantag har många raser en jämförbar kroppsstorlek och idealvikt. 

Om kroppsvikten ligger 10 procent över idealvikten talar man om övervikt. Väger katten 20 procent mer över den normala vikten lider den av fetma. Varje katt måste dock bedömas individuellt, för att kunna avgöra om den är överviktig eller inte.

Viktindelning förslag på raser     Normal vikt (honkatt)   Normal vikt (hankatt)
Mycket lätt (t.ex. devon rex)     2,5-3 kg   3 – 4,2 kg
Lätt (t.ex. bengal)     2,8-3,8 kg   3,5-4,5 kg
Medel (t.ex. bondkatt)     3-4 kg   4-5 kg
Tung (t.ex. brittiskt korthår)     4-5 kg   5-6 kg
Mycket tung (t.ex. maine coon)     4-6 kg   6-8 kg


Titta och känn på din katt
Det enklaste sättet att avgöra om din katt väger för mycket är att titta och känna på den. Hos en idealviktig katt ska revbenen lätt gå att känna under ett tunnt fettlager, men inte vara synliga. Det ska finnas en liten mängd bukfett och katten ska ha en lättdragen buklinje. Midjan ska ses ovanifrån.


Bild från vår samarbetspartner FirstVet.

Varför går katter upp i vikt?
Övervikt hos katter beror på att energiintaget och energiförbrukningen är i obalans och katter som är mindre aktiva löper större risk att utveckla övervikt. Övervikten uppstår vanligtvis på grund av flera olika faktorer som samverkar. Det är därför det är viktigt att förhindra att det inträffar i ett tidigt skede. Vägen till fetma i vuxen ålder börjar ofta redan hos kattungen. En kost med för högt energiinnehåll resulterar i ett större antal fettceller än hos kattungar som får ett passande foder. Det kan inte ändras senare och det ökar risken för fetma som vuxen katt.

Tips hur du håller din katt i form 
Den bästa lösningen på hur du håller katten i form är att ge den rätt mängd mat och använda rätt foder, tillsammans med en lagom dos motion. Tänk på att ge katten ett bra foder anpassat för dess ålder och aktivitetsnivå. För att förhindra att din katt blir överviktig kan du undvika att ge det där lilla extra godiset till katten. Vill du ändå ge något gott som belöning finns det lågkalorigodis som är speciellt anpassat till katter. 

Understimulerade innekatter lider oftare av övervikt än aktiva utekatter. Som kattägare är det därför viktigt att aktivera innekatten på olika sätt för att hålla djuret i bra form. Det kan man göra genom att erbjuda exempelvis klätterställningar. En annan effektiv metod för att en innekatt ska hålla vikten är att gå promenader med katten i koppel. 

Gör inga drastiska förändringar om din katt behöver bantas, utan minska mängden mat och öka mängden motion successivt så att kattens kropp hänger med. Rådgör gärna med veterinär. 

Relaterad läsning
Hållbar kattägare – Foder | Sveland Djurförsäkringar
Kastrera katten del 3: Veterinären om för- och nackdelar | Sveland djurförsäkringar

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00