Tandsjukdomar hos katt

Många tamkatter över fem år har någon form av munhälsoproblem. Katten kan gå länge utan att få hjälp och det är därför viktigt att du regelbundet ser över din katts tänder.  

Redan från att katten är liten är det bra att vänja katten med att öppna dess mun och titta på tänderna. Tänderna ska vara vita utan ränder eller beläggning och tandköttet ska vara rosa. Det finns många tandsköttssjukdomar och flera börjar med tandköttsinflammation, gingvit.

Vanliga tecken på munhälsoproblem är bland annat om katten har dålig andedräkt, skadade tänder, sämre aptit och stökar ner vid matskålen, lokalt riklig tandsten, plötsliga tuggrörelser eller om kattens tandkött är inflammerat och rött närmast tänderna. 

Generellt sett har katter som fångar levande byten bättre tänder samtidigt som utekatter löper ökad risk att drabbas av frakturer. 

TR/FORL 
TR (tidigare FORL) är en vanlig och smärtsam sjukdom som gör att tandens emalj skadas, vilket orsakar att pulpan blottas och att tanden så småningom bryts av. Det är inte känt vad som orsakar sjukdomen eller hur man förebygger den, men genom att vara uppmärksam på din katts hälsa kan du förhindra att djuret lider i onödan. 

Om du misstänker att din katt drabbats av sjukdomen ska du genast kontakta din veterinär. Det är viktigt att munhålan då röntgas för att upptäcka alla tänder som angripits. Den vanligaste åtgärden är att tänderna dras ut. Om man använder anpassat foder är det faktiskt möjligt för katten att klara sig helt utan tänder. Läs mer: TR/FORL hos katten.

Plack orsakar tandlossning
Tandlossning börjar med att bakterierna i placket samlas vid tandköttskanten och ger upphov till en inflammation, tandköttet blir rött och blöder lätt. Inflammationen sprids och mineraler som finns i saliven gör att tandsten bildas. Förloppet kan vara väldigt smärtsamt och ett tydligt tecken på inflammation är att katten luktar illa i munnen.

- En frisk mun luktar inte illa och en dålig munhälsa påverkar hela allmäntillståndet. En inflammation i en tand kan påverka bland annat lever, njurar och hjärta negativt. Det bästa sättet att motverka tandlossning är genom att borsta tänderna på din katt. Då får du bort plack från tänderna samtidigt som tandköttet motioneras, säger Susanne Andersson, djurtandvårdsspecialist. 

Förebygg tandproblem
För att undvika andra tandproblem kan det vara bra att ge innekatter kokta köttbitar. På så sätt får tandköttet motion och tänderna rengörs. Borsta gärna tänderna någon gång i veckan med en mjuk babytandborste eller speciell fingertuta. Använd dock aldrig människotandkräm, det finns specialtandkräm att köpa på apoteket och i djuraffärer.

- Katternas tänder behöver precis som våra borstas för att hållas rena. Vänj därför katten redan från ung ålder vid att få tänderna undersökta och borstade, fortsätter Susanne. 

Om katten redan har gingvit (tandköttsinflammation) kan tandborstning vara för tufft för tandköttet. Då är det enklare och mer skonsamt att massera tandköttet. Linda gärna en bit gasväv runt fingret eller köp en fingertuta i microfiber. Du kan behöva vänja katten vid massagen, börja med att bara peta på ett par tänder för att sedan belöna katten med något den gillar. Successivt utökar du kontakten med tänder och tandkött.

Om tandköttet redan är inflammerat kan du använda vanlig klorhexidinlösning som finns på apoteket i någon veckas tid och därefter bara ljummet vatten. Har katten problem med tänder och tandkött så masserar du varje dag, annars i förebyggande syfte ett par gånger i veckan.

När du besöker veterinär för tex vaccinering kan det vara bra att ha som rutin att be veterinären titta på kattens tänder. Precis som vi människor så kan även katten få tandsten och det är bra att regelbundet skrapa bort det för att slippa framtida större, mer kostsamma besvär med kattens tänder. Ibland behöver katten sövas för att kunna skrapa, och då kan man passa på i samband med tex sövning vid kastrering. 

Försäkringsskydd vid tandsjukdomar 
Sveland Djurförsäkringar erbjuder skydd mot flera sjukdomar, bland annat kan vi lämna ersättning för den vanliga och smärtsamma sjukdomen TR/FORL. Detta gäller alla kattförsäkringar förutom Sveland Katt Olycksfall. Skador och sjukdomar som funnits innan försäkringen tecknas ersätts inte. Läs mer i ditt villkor för detaljerad information. Du kan även kontakta oss så berättar vi mer.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring