Vårens faror för katterna

Det är inte bara vi människor som tycker det är härligt att vistas utomhus efter en lång och mörk vinter. Även våra katter tycker om att gå ut och njuta av de första värmande solstrålarna. Som kattägare är det viktigt att vara medveten om de svåra skador och sjukdomar som både spaning från balkongen och strövtåg i naturen kan leda till.

Pollenallergi 
För många människor är våren både en härlig och snuvig tid. Men faktum är att pollenallergi också kan drabba våra katter. Luftburen allergi är inte fullt lika vanligt som födoämnesallergi hos katter, men pollenallergin medför ökad känslighet för hud- och öroninfektioner. De flesta katter kan dock leva ett härligt liv trots allergin.

– Ofta uppkommer allergin tidigt, redan när den bara är en liten kattunge. Precis som för människan är det jobbigt med allergi, men hudbesvär som klåda, utslag och rodnader går ofta att lindra med hjälp av exempelvis allergimediciner eller olika kortisonpreparat, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.

Symtom och behandling
Vanligaste symtom är klåda och då brukar katten slicka sig väldigt mycket på kroppen och/eller klia sig med tassarna. Det är vanligt att katten kliar upp sår i huvudet.

Om katten är allergisk mot något den andas in, som pollen, damm, kvalster, fjäder eller ylle kan man ta ett blodprov på katten hos en hudspecialist. Kontakta veterinär om din katt får klåda eftersom det är viktigt att reda ut orsaken bakom klådan, de vanligaste orsakerna är just allergi och ohyra.

Säsong för fästingar och ormar
Det är inte bara spirande växter och pollen som kan orsaka problem. När temperaturen stiger vaknar både fästingar och ormar till liv. Fästingarna finns ofta där våra katter rör sig och bär på smittor som borrelia och anaplasma. Som mest aktiva är de under sommarmånaderna, men i de södra delarna av landet finns risken för fästingbett redan i mars. Läs hur du förebygger fästingsmittorna här

– Det är svårt att förebygga fästingbett helt och hållet på utekatter, men det finns bland annat halsband och preparat i tablettform som förebygger smitta. Det är otroligt viktigt som djurägare att gå igenom pälsen på husdjuret regelbundet under sommarhalvåret och ta bort eventuella fästingar omedelbart. Ju längre tid som fästingen sitter, desto större är risken att smittan överförs, säger Per Josefsson.

Huggormen är den enda giftiga ormen som lever vilt i Sverige och den finns över större delen av landet, särskilt vanlig är den i skärgården. Om katten blir biten av en huggorm resulterar det ofta i trötthet och svullnad vid bettet, men även de inre organen kan drabbas. Katten kan få lever- och njurskador samt blodbrist. Om katten visar tecken på ormbett är det viktigt att hålla katten stilla och ta kontakt med en veterinär. Läs mer om huggormsbett här.

Balkongen kan bli en dödsfälla
När solen och värmen smyger sig på vill innekatten gärna vistas ute på balkongen. Dessutom tycker de flesta innekatter att det är spännande att spana från hög höjd. Men den härliga balkongvistelsen kan sluta i tragedi om katten får husera fritt utan skydd och riskera att falla ned från balkongen.

Jordbruksverket har regler för balkonger som är belägna mer än fem meter ovanför marken, då ska de vara försedda med nät om katten ska vistas där ensam. Även fall från lägre höjd än fem meter kan orsaka frakturer på frambenen och skador på lever, mjälte och diafragma. För att vara på den säkra sidan är det alltså en god idé att även sätta upp nät på balkonger som är lägre än fem meter från marken. Andra åtgärder för att skydda katten är att hålla fönster och dörrar stängda samt använda hakar på fönster som katten inte kan trycka upp.

Även om din balkong är inglasad, bör du hålla uppsikt över din katt.

– Det blir fort väldigt varmt på en inglasad balkong och katten kan bli instängd. Tänk på att vatten ska finnas tillgängligt, att dörren in till hemmet är öppen och ha koll på att din katt inte lämnas kvar på balkongen om du behöver stänga dörren, säger Johanna Lydahl, skadechef på Sveland Djurförsäkringar. 

Giftiga växter
Har du koll på vilka blommor som kan vara giftiga för katten och orsaka njursvikt? Liljekonvalj, änglatrumpet, oleander och påsklilja är exempel på några giftiga växter. Genom att undvika och känna igen symtom på förgiftning kan man undvika att katten drabbas. Läs mer här: Giftiga växter för katten.

Försäkra katten
Trots att man är rädd om sin katt kan olyckan vara framme. Då är det viktigt att ha en veterinärvårdsförsäkring. Här kan du läsa mer om olika typer av kattförsäkring och räkna på pris

Relaterade artiklar
Frisk katt - tips och råd | Sveland Djurförsäkringar
Husapotek för kattägare | Sveland Djurförsäkringar
Hitta den bästa kattförsäkringen för dig | Sveland Djurförsäkringar

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring