Aktivering för din tamråtta

Tamråttor är mycket intelligenta och nyfikna djur som är lätta att ha och göra med. De är även mycket sällskapliga och går att lära olika lekar och konster. Det finns många roliga aktiviteter som du kan göra tillsammans med din råtta. Har du till exempel provat agility där hemma?

Innan man börjar aktivera sina råttor, är det självklart lättare desto tamare de är. Aktivering knyter band mellan er samtidigt som råttan får motion. Men det gäller att man har mycket tålamod i början.

Miljöträning
Miljöträning är väldigt bra stimulans och träning. Låt råttorna följa med dig till tvättstugan eller ner i trapphuset. Att bara sitta på axeln på matte eller husse är också uppskattat.

Glöm inte bort att använda selar på råttorna så att de inte riskerar att springa iväg.

Inkallning
Råttor är väldigt lättlärda och har massor med energi. Konstträning är därför ett bra sätt att aktivera råttorna på. Du kan till exempel lära råttorna att komma när man kallar på dem.

Ha råttorna lösa
Alla råttor behöver komma ut från sina burar regelbundet. Att bara ha dem ute lösa i hemmet är en bra och enkel aktivering, men se till att ha uppsyn! Tänk på att råttor är uppfinningsrika och lätt kan försvinna på vissa ställen eller tugga sönder det mesta om man inte håller uppsikt. Om du inte vill att de ska springa runt överallt kan du alltid spärra av en del och lägga lite roliga leksaker där som de kan aktivera sig med.

Agility
Råttagility är en bra aktivitet för att råttorna ska röra på sig och använda hjärnan. Det är även extra bra för råttan som gärna blir lite för stillasittande och har en tendens att bli överviktig. Det finns många olika slags hinder som du kan köpa till din agilitybana, men du kan även hitta tänkbara hinder där hemma såsom pennor, böcker och pappersrör. Det är bara fantasin och säkerheten som sätter gränser för hur just din agilitybana ska se ut. Leta sedan rätt på något gott som får råttan motiverad.

Börja med ett hinder i taget och belöna råttan med godis vid varje genomfört hinder. Efter att du börjat med ett lättare hinder kan du avancera och slutligen göra en hel bana till din råtta. Med lite tålamod från din sida kan råttan så småningom lära sig banan och göra den helt ensam medan du bara tittar på. Håll utkik på Svenska Råttsällskapets hemsida för agilitytävlingar.

Gillar du inte agility finns det annat man kan göra tillsammans med sin råtta som till exempel utställningar. Kolla på föreningarnas webbsidor vilka aktiviteter som finns och som du kan tycka är roligt att delta i.

Balansgång
Råttor kan träna upp sitt balanssinne och ett bra sätt att göra det är genom balansgång. Sätt en bredare träbit eller liknande mellan två stolar och låt råttan gå över. Se till att det inte är långt ner till golvet. Låt sedan råttan balansera sig fram och belöna vid varje framsteg.

Aktiviteter i buren
I buren kan man göra hur mycket som helst. Som råttägare ska du se till att de har möjlighet att klättra, röra på sig, bädda och gräva. Att gömma mat på olika ställen i buren brukar vara mycket uppskattat. Du kan även sysselsätta råttan ett bra tag genom att ge den ett kokt ägg.

Råttor tycker om leksaker och det finns många olika slags leksaker som du kan göra själv till din råtta utan att köpa något. Du kan bland annat göra gungbrädor, stegar, hängmattor, pappersrör och andra föremål som kan användas som sysselsättning till dina råttor.

Akta så inte svansen fastnar
Undvik att införskaffa ett motionshjul då råttan kan fastna med svansen i hjulet och få bekymmer med ryggen. Du har väl en försäkring till din tamråtta? Om inte - spana in vår smådjursförsäkring här! 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Smådjursförsäkring