Belöningsbaserad träning med hästen

Intresset för belöningsbaserad träning har ökat märkbart de senaste åren. Svelandprofilen Madelene Friberg tränar belöningsbaserat med sina hästar Silver och Mimmi, och ger sina bästa tips till dig som vill komma i gång.

Vad är belöningsbaserad träning?

I belöningsbaserad hästträning lärs beteende in och upprätthålls med hjälp av positiv förstärkning. Man arbetar utefter att stärka det önskade beteendet, istället för att korrigera ett oönskat beteende.

Man adderar alltså något positivt, till exempel något gott att äta eller en klapp, för att förstärka ett beteende hästen uppvisar. Man brukar använda en markör, till exempel klicker eller ett belöningsord, som betyder att hästen gjort rätt och att det nu kommer en belöning.

När du tränar belöningsbaserat finns inget tvång. Hästen får tänka efter själv och göra egna val, som att exempelvis ta en paus i träningen. Det spelar inte heller någon roll om hästen "gör fel". Den enda konsekvensen av det är att belöningen uteblir – och hästen får fortsätta försöka lista ut vad det är du vill att den ska göra, så att den kan få ta del av belöningen.

Det är en träningsform som både stärker hästen självförtroende och er relation.

Läs på innan

Ha inte för bråttom med att komma i gång. Som med all form av träning är kunskap viktig. Se till att läsa på om belöningsbaserad träning och förstå grunderna, innan du blandar in hästen i träningen. Det är heller aldrig fel att gå en kurs. Många kurser hålls på distans och ger dig en bra grundförståelse för träningsformen, så att du kan vara den bästa stöttepelaren för din häst.

Svelandprofilen tränar belöningsbaserat

Svelandprofilen Madelene Friberg har två hästar som hon tränar på ett varierat sätt, men belöningen finns alltid med som en självklar del under passen 

– Med belöningsbaserad träning vill hästarna göra mer, inlärningen går lättare och hästarna blir gladare, berättar hon 

Tre tips från Madde till dig som vill träna belöningsbaserat:

1. Det är bra om hästen ätit grovfoder eller gräs innan träningen börjar, så att den inte är alldeles för hungrig.

2. Variera belöningen. Använd ett godis som är extra gott, exempelvis äpple, och ett godis som är mer neutralt, exempelvis höpellets. Då kan du ge något extra gott när du verkligen vill förstärka belöningen, och ge en mer neutral belöning generellt under träningen.

3. Ge hästen godis med armen utsträckt eller på marken. På så sätt kan du minimera att hästen letar efter godis i dina fickor under träningen.

Foto: Josefine Friberg

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring