Etologen om kattens språk, beteende och problemområden
Denna artikel ingår i vår artikelserie "Frågor och svar om katten", där vi sammanställt några av de frågor som vår profil, etolog Emma Almquist svarat på under populära kattwebbinar. Denna artikel svarar på de frågor som ställdes under webbinaret "Kattens språk, beteende och problemområden".
Kattkompis
Jag upplever att min katt blev mer harmonisk när han fick en kattkompis, trots att katten är ett så kallat ensamdjur. Hur kan det vara så?
Det är skillnad på den afrikanska vildkatten, som vår tamkatt har sitt ursprung från, och den domesticerade katten som vi lever med idag. Ursprungskatten är ett ensamlevande djur som tolererar andra katter ganska dåligt.
När katten domesticerade sig själv var den tvungen att börja tolerera andra katter för att kunna leva hos och med oss. Med tiden har visa katter till och med blivit sociala. Beroende på vad man avlar på för katter, så kommer vissa katter att kunna vara jättesociala. Men det finns väldigt lite garantier för detta och på ett sätt har vi omvandlat ett inte socialt djur, till ett socialt djur. Därför är katter lite mindre förutsägbara i sitt sociala beteende än vad till exempel hundar är.
Hur märker man att katter har glädje av varandra?
Det viktigaste att tänka på är att katterna inte påverkar varandra negativt, snarare än att de ska påverka varandra positivt. Att katterna har negativ påverkan på varandra hade till exempel kunnat vara om en alltid går när den andra kommer, om en inte får vara i alla delar av hemmet och om det blir konkurrens om familjemedlemmarna.
Det är bra att tänka att det ska finnas lika många resurser (toalådor, matskålar, klösbräder, sovställen etc.) som antal katter, plus en. Alltså tre av varje i ett hem med två katter. Detta för att katterna ska ha valmöjligheter och inte behöver gå på varandra.
Hur introducerar man en kattunge och en inbodd katt för varandra?
Släpp inte ihop katterna direkt. Först är det bra att låta dem utbyta dofter med varandra och se till så att den nya katten i lugn och ro får utforska alla delar av hemmet, när den inbodda katten befinner sig i en annan del av hemmet.
Introducera gärna katterna för varandra med ett avgränsade nät eller galler mellan sig, och var extra observant på deras kroppsspråk.
Läs mer här: Så här för du samman katterna
Beteenden
När katter slickar på sina tassar och även på sin husse och matte, vad kan det betyda?
Det kan bero på olika saker, bland annat allergier. Även katter kan vara allergiska, vilket tyvärr är ganska vanligt i alla raser och åldrar. Lyssna gärna på Husdjurspoddens avsnitt om allergier, om ni misstänker det. Kontakta veterinär, om katterna till exempel slickar sig väldigt mycket i tassarna, på en särskild punkt eller om de slickar sig så mycket att de tappar päls.
Katter tvättar sig en del. De kan även tvätta varandra och oss människor, vilket till största del är ett positivt beteende. Men det kan också vara ett tvångsmässig stressbeteende, om de tvättar väldigt hårt och aggressivt på en plats i stället för att putsa mjukt. Det är obehagligt för katten, för oss människor och ett beteende jag rekommenderar att avbryta och avstyra.
Om katten tar in saker utifrån, som möss eller fåglar. Hur ska man bemöta detta beteende?
Det är ju på något vis en fin gest att katten kommer hem med det här, men inget vi människor bruka uppskatta. Om ens katt skulle komma hem med en liten ”present”, så försök att inte ge den uppmärksamhet. Blir det uppståndelse kring bytet och kanske till och med mat/godis, så kommer katten med största sannolikhet fortsätta ta in ovälkomna saker i hemmet.
Du kan sätta en bjällra på sin katt, så får den inte tag i så mycket på sin jakt. Det är inte så bra för den inhemska faunan att alla katter tar våra småfåglar.
Man kan också införskaffa en tidsbestämd kattlucka, dels så att man kan kolla katten när den kommer in, dels lättare bestämma vilka tider på dygnet katten ska få vara ute. På dagen brukar de få tag på lite färre saker.
Hur ser man att katten har spända morrhår?
Genom att titta mycket på din katt och lär känna dess ansikte. Katter har muskler runt munnen och grövre hårsäckar som morrhåren sitter fast i. Detta innebär att när katten spänner ansiktet så kommer morrhåren att flytta på sig.
Kattens morrhår ska hänga ut, som snälla ”u:n” åt båda sidorna. Om morrhåren späns kommer de i stället få formen som solfjädrar och bli mer raka ut mot sidorna.
Om morrhåren är spända och hårda är det ofta en stressindikation, på grund av till exempel rädsla. Katten kan också av olika anledningar vara uppe i varv och exalterade, vilket också spänner morrhåren.
Ta del av hela artikelserien Frågor och svar om katten här.