Kastrera tik

Att kastrera tiken kan minska risken för allvarliga sjukdomar, och är ett rutinmässigt ingrepp. I denna artikel går vi igenom hur en kastration går till, vad som tas bort under operationen, fördelarna med att kastrera tiken, vid vilken ålder man bör kastrera och vad du bör tänka på efter operationen för att säkerställa en snabb återhämtning. 

Vad finns det för för- och nackdelar med att kastrera tiken? 

Fördelar: 

  • Undvika oönskad dräktighet, speciellt om man har både tik och hane i hemmet 
  • Slippa jobbiga skendräktigheter
  • Undvika äggstockssjukdomar 
  • Undvika livmoderinflammation
  • Beroende på när tiken kastreras kan man förhoppningsvis minska risken för juvertumörer.  

När det kommer till beteende är det svårt att veta i förväg vad en kastration har för effekt.  

Nackdelar: 

  • Risk för övervikt med följdsjukdomar 
  • Risk för urininkontinens 
  • Risk för förändrad pälskvalitet. 

Vad är det som tas bort vid kastration? 

Vid kastration av tik tar man bort äggstockar och livmoder (ovariehysterektomi) eller endast äggstockarna (ovariektomi). 
 

Vid vilken ålder kan man låta kastrera tiken?

Man kan i princip låta sin tik kastreras vid vilken ålder som helst, men allra tidigast vid 6 månaders ålder. Att kastrera hundar när de är så pass unga är dock inget som rutinmässigt rekommenderas, eftersom man har sett en ökad risk för att hunden kan drabbas av skelettsjukdomar om den inte fått chans att växa klart innan en kastration.  

Vill man få en äldre tik kastrerad, bör man diskutera till exempel eventuella blodprover innan en narkos för att se att där inte föreligger någon dold organpåverkan som man behöver ta hänsyn till vid val av medicinering.  

Man bör diskutera just sin hund och kastration med sin veterinär, så att det blir så bra som möjligt. 

Eftervård – att tänka på 

Om man inte väljer titthålsoperation, innebär kastration på tik ett större bukingrepp genom bukmuskulaturen. Det är därför viktigt att låta tiken ta det lugnt efter en kastration, se till att hon undviker hopp, och endast går koppelpromenader i cirka en månad. Därefter kan man successivt öka aktiviteterna igen.  

Om tiken har synliga stygn brukar dessa tas bort efter 10-14 dagar. Under denna tik får tiken inte lov att komma åt såret. Hon får ha antingen en tratt eller en body.  

Hon ska också ha smärtstillande medicin ett par dagar efter operationen, vilket man får recept på.  

Svelands Vårdguide 

Har du frågor om kastration eller annat som rör din hunds hälsa? Kontakta Svelands Vårdguide. Då får du prata med en legitimerad djursjukskötare eller djurvårdare som svarar på frågor. Som kund hos Sveland har du fria samtal till Svelands Vårdguide. Numret är 046-276 92 90. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Hundförsäkring