Husdjurspodden – din djurkompis i poddvärlden

“Husdjurspodden – din djurkompis i poddvärlden” är en podcast för alla oss som älskar djur och som inspireras av kunskap och engagemang. I varje avsnitt djupdyker etologen Emma Almquist in i nya aktuella ämnen. Tillsammans med utvalda experter kombineras vetenskap och expertis med humor och inspirerande samtal. Det utlovas kunskap och underhållning – oavsett vilket djurslag som är din favorit.  

Du kan lyssna på alla avsnitt här.

Säsong 2:

Avsnitt 6: Anya Thörnqvist – Nyår, stressade djur och antidepp
Lyssna på avsnittet här

De senaste åren har vi kunnat läsa att allt fler husdjur äter antidepressiva läkemedel. Tillsammans med veterinär Anya Thörnqvist fördjupar sig Emma i vad det beror på, samt vilken nytta psykofarmaka kan ha för katter som kissar inne och för djur som är rädda för nyårsraketer. I slutet får vi deras bästa råd inför den stundande nyårsafton. 

Avsnitt 5: Emelie Johnson Vegh – De gyllene åren med den vuxna hunden
Lyssna på avsnittet här

I det här avsnittet välkomnar vi Emelie tillbaka till podden! I det inledande avsnittet av Husdjurspoddens första säsong pratade Emelie och Emma om hunddrömmar och den lite äldre hunden. Den här gången fokuserar de på vad det innebär att leva med och vara en vuxen hund, "golden years" som Emelie kallar den här tiden. De rör sig över hundens olika åldersstadier och diskuterar hur vuxentiden skiljer sig från andra åldrar. Dessutom får vi deras bästa råd för den här perioden, för maximal njutning av the golden years!

Avsnitt 4: Therese Rehn – Det unika forskningsprojektet "Mitt liv med hund"
Lyssna på avsnittet här

I det här avsnittet ska vi få en tjuvkik i det unika, stora forskningsprojektet Mitt liv med hund. I projektet följer en grupp forskare hund och ägare under hela livet för att studera hur olika saker som händer påverkar hundens välfärd och beteende, men också vad som påverkar hundägarens mående. De första valparna i studien har precis fyllt ett år och vi kika på de första resultaten. 

Avsnitt 3: Ida Kornevi – Veterinärmedicin och djurens beteende
Lyssna på avsnittet här

Veckans gäst är den leg. veterinären Ida Kornevi, som dessutom har en master i klinisk djurbeteendevetenskap. Tillsammans med Ida djupdyker Emma vilka fördelar djur och djurägare skulle få om veterinärmedicin och beteendevetenskap flätades samman mer. Visst kan vi hjälpa våra djur till både bättre mental och fysisk hälsa genom att förstå dess samband. Dessutom blir det snack om Idas hund Clyde som hon adopterade som seniorom att läsa veterinärutbildningen utomlands och om när Emma ställdes inför ett stort dilemma gällande hennes möss mentala hälsa. 

Avsnitt 2: Therese Bergman och Therese Lindgren – Så ger man kaninen ett bättre liv
Lyssna på avsnittet här

Therese Bergman, en av grundarna till föreningen Smådjurschansen, berättar om deras arbete med att ta hand om vanvårdade och hemlösa smådjur, vilket inte lämnar någon djurvän oberörd. Dessutom gästas vi av influencern Therese Lindgren, som ideellt engagerar sig i föreningen, bland annat genom att agera jourhem för olika behövande djur. Vi får höra henne berätta varför hon valt att erbjuda jourhem, arbetets utmaningar och belöningar, samt vad som är bra att tänka på om man vill engagera sig. 

Avsnitt 1: Susanne Åhman – Allergi hos hundar
Lyssna på avsnittet här

Omkring hundra tusen hundar i Sverige är allergiska. Våra hundars immunförsvar tror nämligen att ofarliga saker så som björkpollen, griskött eller dammkvalster är farligt. Varför blir det så? Vad kan vi göra åt det? Och hur är det att leva med en allergisk hund?
Susanne Åhman är specialist på hudsjukdomar och kan det mesta som är värt att veta om klåda, öronproblem och kloproblem.

 

Säsong 1:

Avsnitt 6: Sofia Elgåsen Tuolja – Veterinäryrket, valpdrömmar och frigående kaniner 
Lyssna på avsnittet här

Att bli veterinär är nog en av de vanligaste barndomsdrömmarna, men vägen dit är lång att vandra. I det sjätte, och säsongens sista avsnitt, berättar veterinär Sofia Elgåsen Tuolja om hur det är att gå från dröm, till plugg och sedan ut i veterinäryrket. Sofia och Emma hinner också prata en del om deras gemensamma erfarenheter av att ha kaniner inomhus – utan bur. Stökigt, stimmigt och alldeles underbart!

Avsnitt 5: Katarina Sandberg – Så är det att jobba på djurhem
Lyssna på avsnittet här

I det här avsnittet pratar Emma med Katarina Sandberg om hur det är att jobba med söta kattungar – och de äckliga parasiter som tyvärr ofta medföljer. Ett jobb på djurhem innebär möten med djur som farit otroligt illa, men också att hjälpa dessa djur till ett nytt och värdigt liv. Vi får ta del av berörande djuröden och råd om hur man tar hand om och skapar ett band till en livrädd och nyadopterad liten kompis.

Avsnitt 4: Emilie Stroh och Anna Litsmark – Därför är barns kontakt med djur viktig
Lyssna på avsnittet här

Att det är bra att växa upp med djur har nog många hört. Faktum är att djur kan hjälpa barn utveckla sin empatiska förmåga, öka deras intresse för miljöfrågor och vara en bästa vän. De flesta som själva upplevt glädjen i djurmöten vill att barn i deras närhet ska få samma möjlighet. Men vad händer om barn inte får möta djur – eller enbart får möta tamdjur och inte vilda djur?

I det fjärde avsnittet av Husdjurspodden – din djurkompis i poddvärlden möter Emma två forskare som skrivit en hel rapport om hur barns möten med djur i vardagen kan påverka det enskilda barnet och i det långa loppet: samhället. Kanske är det djuren som kommer rädda oss alla?

Avsnitt 3: Elin Hirsch – Vikten av att förstå djurens beteende
Lyssna på avsnittet här

Den här veckan har Emma en filosofie doktor i kattbeteende på plats i poddstudion. Elin Hirsch berättar om vad forskning kan lära oss om katters beteende och ger konkreta råd kring katters vänskap. Mitt i allt katt-snack kommer vi fram till att nästan alla dessa råd faktiskt passar i princip alla andra husdjur också.

Avsnitt 2: Gabriella Klintestam – Att rädda både djur och människor 
Lyssna på avsnittet här

I “Husdjurspodden – din djurkompis i poddvärlden”s andra avsnitt pratar Emma med Gabriella Klintestam som är ordförande i VOOV Malmö/Skåne. VOOV (Veterinär Omtanke Om Våldsutsatta) är en ideell organisation som stöttar våldsutsatta genom att erbjuda tillfälliga jourhem för deras djur. Vi får höra om hur Gabriella började engagera sig i föreningen och hur det är att arbeta med djur och människor som utsatts för våld.

Avsnitt 1: Emelie Johnson Vegh – Träna på dina djurdrömmar  
Lyssna på avsnittet här.

Hur ser din drömbild med ditt husdjur ut? I poddstudion den här veckan hittar vi tränings- och beteendenörden Emelie Johnson Vegh, från Carpe Momentum. Vi pratar om vad som händer om vi inte har koll på våra drömmar när vi skaffar djur och hur målen kan behöva förändras under djurets liv. Dessutom pratar vi om likheter mellan att träna agility och att sluta röka. Detta vill du inte missa! 


Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00