Del 1. Hållbart att ha häst?

Har du på stött på rapporter och artiklar, eller hört någon berätta om att hästbranschen kan stå för mer koldioxidutsläpp än inrikesflygning? Har du börjar fundera kring om det verkligen är hållbart att ha häst? Vi går igenom hållbarhet som begrepp och hur vi på Sveland ser på hållbart djurägande.

Hållbarhet och djur
Det första många tänker på när de hör ordet hållbarhet är miljö och klimat, men hållbarhet är så mycket mer. Hållbarhet handlar om en hållbar utveckling där möjligheter till mänsklig utveckling och mänskliga rättigheter kan tillfredsställas, samtidigt som naturresurser och ekosystem inte förstörs.

Alla hästägare vet att hästen spelar en viktig roll i deras liv. Hästar har ofta en fysisk, social och känslomässig påverkan på sina ägare, och det finns många forskningsstudier som visar att djurägare mår psykiskt bättre, är friskare och uppsöker vård mer sällan. Det finns även tydliga bevis för att djur kan göra stor nytta både inom vård och omsorg. Att spendera tid i stallet bidrar till ett rikt socialt och aktivt liv, hjälper oss att skingra tankarna och ökar vårt välmående.

Att umgås med hästar är helt enkelt något som de flesta människor mår bra av! Att människor har en god hälsa och mår bra är en viktig del i hållbar utveckling. Våra hästar och sällskapsdjur har absolut mycket att bidra med inom detta område.

Hästen – en miljöbov?
Men långt ifrån allt som hör hästägandet till är hållbart. Det finns forskning som visar att den svenska hästbranschen står för mer koldioxidutsläpp än Sveriges inrikesflygning. Hästsportens många transporteringar till tävlingar, träningar och transporter av foder står för stora delar av utsläppen som hör hästbranschen till. Kan det verkligen vara hållbart att ha häst?

Genom denna artikelserie vill vi öka medvetenheten kring vilken miljöpåverkan olika delar av hästägarskapet har och vad man som hästägare själv kan göra för att minska sitt miljöavtryck. Kunskap möjliggör mer medvetna val! Ett hållbart djurägande handlar även om friska och välmående djur. Vi tar därför upp ämnen som träning, vila och foder, ur ett perspektiv som ser till hästens välmående.

Sveland Hållbart Stall
Sveland Hållbart stall är en stallbesiktning som hjälper stallägare till ett hållbart djurägande. Stallbesiktningen är utformad med fokus på hållbara och välmående hästar, miljö samt säkerhet.

Svelandkunder med fler än 5 hästar kan ansöka om att få sitt stall besiktigat. Godkänns stallet i besiktningen får alla hästar i stallet 10 % bonusrabatt på försäkringar i Sveland och ett certifikat som kan sättas upp i stallet. Blir stallet inte godkänt ger Svelands experter förslag på förbättringar som en hjälp på vägen till ett hållbart stall.

Just nu håller vi på att arbeta om konceptet Sveland Hållbart stall och tar därför inte emot ansökningar för tillfället. Det nya konceptet presenteras under höst/vinter 2024. Tack för ditt tålamod!

Hållbart djurägande
Nästan alla som arbetar på Sveland har egna djur och vi vet hur viktiga djuren är för att vi ska kunna leva ett hållbart liv i balans. Våra husdjur har så stora effekter på människors hälsa och ger oss så mycket positivt att ett liv utan husdjur inte är tänkbart. 

För oss på Sveland är det viktigt att både människor och djur ska kunna leva på vår planet under en lång tid framöver. Som djurägare kan du ofta med små medel och smarta val bidra till en mer hållbar planet, en mer hållbar ekonomi för dig som djurägare och ett mer hållbart djur. Kort sagt ett hållbart djurägande! Här kan du läsa mer om Svelands hållbarhetsarbete med fokus på hållbart djurägande. 

Hållbart djurägande handlar om att hitta sätt för dig och din häst att förebygga skador, undvika sjukdomar och att leva på ett för er hållbart sätt. Vi på Sveland vill hjälpa till genom att dela med oss av vår expertkunskap och ge dig och din häst de bästa förutsättningarna. Häng med i våra artiklar om hållbart hästägande så kommer du att få lära dig allt du behöver veta.

Ta del av hela artikelserien Hållbar hästägare här.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00