Del 4. Frisk häst och hållbar träning

Att träna hållbart är en stor del i att hålla hästen frisk, stark och välmående. Men hur mycket bör man träna och hur mycket behöver hästen vila? Och hur tar man hand om sin häst för att minska risken för skador och lära sig se när något inte står rätt till?

Visitera hästen
Visitera hästen dagligen. Känn över muskelgrupper, leder och senor efter onormala svullnader, värme och ömhet. Kläm och känn på hästen men titta också på uttrycket, pälsen, ögonens blankhet, att den är pigg och nyfiken. Man ska bli medveten om vad som är normalt för sin häst. Gör man dagligen detta märker man fort om det skett någon förändring.

I denna video visar veterinär Lisa Lidbeck hur man visiterar hästen, hur man kontrollerar puls, tar temp, kontrollerar andningsfrekvensen samt vad man gör om hästen visar symptom på fång, kolik eller hälta.

Hållbar träning
Träna varierat! Tänk på att arbeta med hästen från marken och kom ut från ridhuset. Hästar blir pigga och glada av att rida ut och glädje i träningen är viktig för en motiverad häst.

Till varierad träning hör även att träna på olika underlag. Grus kan vara bra att skritta på under sommaren. Om det är lite mjukare på gruset, till exempel efter regn, kan man även trava. Varierade underlag är bra för hästens mentala träning och fysik, det ger starka leder och ligament.

Återhämtning
Vila är viktigt för att hästen ska kunna återhämta sig såväl kroppsligt som mentalt. Hur mycket återhämtning hästen behöver varierar, ofta beroende på dess ålder och erfarenhet. 

Precis som med träning behöver man planera in vila. Många hästar mår bra av en aktiv vila med till exempel lättare promenader.

Tänk på att trötta muskler ökar skaderisken för hästen och en mentalt trött häst kan inte ta in det du försöker lära den. En utvilad häst är motiverad och vill träna. Ibland får man vara nöjd där man är i träningen, ofta sjunker träningen in under vilan och så kommer hästens inspiration och motivation tillbaka.

Gör upp en träningsplan
Sätt upp lång- och kortsiktiga mål tillsammans med din tränare, som du behöver kunna för den klass du vill tävla i. Det är bra att få andras ögon på dig, bolla idéer, få inspiration och komma vidare i träningen. 

Även för dig som aktiverar din häst utan målet att tävla, finns det många fördelar i att lägga upp en träningsplan kring hur du vill utveckla din häst, träna den för ett hållbart liv och lära den saker.

Var beredd på att behöva ändra din plan. Hästen är ett levande djur och olika omständigheter kan påverka hur väl ni lyckas följa er plan. Kom ihåg att lyssna på din häst.

Tänk på att man ska ha lyckats gjort alla tävlingsmoment under träning, till och med gärna en svårighetsgrad över tävlingen, innan man ger sig ut på tävling.

Emelie Grönberg och Lotta och Kajsa Björe delar de med sig av tips på övningar för en hållbar träning, och går mer in på detalj om artikelns ämnen:

Ta del av hela artikelserien Hållbar hästägare här.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Sveland Hästförsäkring