Hästavel och bruksprov – Svelands medarbetare Mattias är expert på hästvisningar
Vi som arbetar på Sveland älskar djur. Många av våra medarbetare äger och jobbar själva med djur på olika sätt. Svelands medarbetare Mattias bor med sin sambo Maths på en hästgård i Flyinge där de tillsammans driver en verksamhet som håller på med avel, utbildning av unghästar och en viss del försäljningshästar.Under vår och försommar visar paret ett flertal hästar på diverse unghästtest runt om i Skåne. Senare på sommaren är det dags för fölvisningar och där är de nog de som visar flest föl i landet per år. Nu i månadsskiftet februari/mars 2022 var de i Strömsholm på årets Bruksprov för hingstar i SWB (Swedish Warmblood Association). De åkte upp med en hingst som de haft i träning hos sig och var också inhyrda för att visa ytterligare hingstar på exteriörbedömningen. Vi passade på att ställa några frågor om hur bruksprovet går till och vad det innebär.
Vad är bruksprovet för något?
- Bruksprovet är en bedömning av hingstar för att de ska kunna bli godkända för avel i SWB. Det håller på i en vecka och är öppet för hingstar från 3 år och uppåt. Under veckan bedöms hingstarna veterinärt, exteriört och under ryttare. De treåriga hingstarna löshoppas och hingstar som är äldre än 4 år och är ämnade för hoppning hoppar uppsuttet. Hingstar som är ämnade för dressyr äldre än 4 år kan välja om de vill löshoppa eller hoppa uppsuttet. Hingstar från 4 år testrids även av 2 testryttare. Där är det olika testryttare för hopp- respektive dressyrhingstarna.
Vad händer efter provet?
- Efter provet får man reda på om hästen blir Premierad eller Accepterad för avel i SWB. Där Premierad är står för att den fått högre poäng under provet och bedöms ha en högre kvalitet. Om hingsten inte blivit godkänd för avel får ägare och visare fundera på om man hingsten eventuellt ska kastreras eller om man tror att den kan utvecklas vidare och visas igen nästa år.
Hur gick det för er?
- Precis innan vi skulle åka upp till Strömsholm så hade Mattias oturen att bli trampad på foten av ett av våra avelsston. På måndag morgon var ena lilltån knallblå, dubbelt så stor som vanligt och väldigt öm. Ett tag var det ganska oklart om det skulle gå att få ner foten i skon och om det skulle gå att springa med den. Men med kyla, några Ipren och en lång uppvärmning blev foten i princip smärtfri och springandet gick utan problem! Vi visade 10 hästar på exteriörbedömningen i måndags och det gick bra utan några större missöden. Vi hade även någon direktkvalificerad hingst som vi visade på torsdagen.
Hur skötte sig hingstarna?
- Eftersom vi visar ganska många hingstar som vi inte har sett innan så var det skönt att de flesta av dessa hingstar var väluppfostrade och väldigt bra förberedda för det de skulle göra. Den hingst vi hade med från vårt stall har verkligen skött sig superbra hela veckan. Han kanske inte fick till sin absolut bästa hoppning då han var lite väl pigg och glad. Samtidigt var det skönt att få ett kvitto på att hästen var tränad för sin uppgift och var pigg och glad och hade krafter kvar till sista dagen på provet. Det är inte helt lätt för de unga hingstarna att komma hemifrån och bo på hotell för första gången tillsammans med en massa andra testosteronstinna hingstar i samma ålder. Det blev lite stimmigt på söndag kväll när de flesta anlände, men oväntat snabbt lugnade det ner sig igen och de flesta hingstar stod snällt i sina boxar. Nu efter provet väntar lite vila för hingstarna för att sen börja träna igen inför kommande uppgifter.
Är du intresserad av att veta mer om hästavel? Här kan du läsa veterinärens tips inför betäckningssäsongen.