Vanliga fölsjukdomar

Nyfödda föl är känsliga för sjukdomar och för dig som hästägare gäller det att vara uppmärksam på hur det mår. Här får du information om några av de vanligaste sjukdomarna fölet kan drabbas av.

Fölsjuka är en infektion hos nyfödda föl som orsakas av bakterier som finns normalt i omgivningen. Risken för fölsjuka ökar om fölen inte får tillräckligt med antikroppar från råmjölken, eller om de får i sig för mycket bakterier. Bakterierna kan komma in via inandningsluften, genom munnen eller genom en infektion i naveln.

Fölsjuka har ofta ett snabbt sjukdomsförlopp. Vissa föl får blodförgiftning, blir kraftigt allmänpåverkade och kan dö inom ett par timmar. Hos andra dyker symtomen upp först när bakterierna orsakar en lokal infektion i något organ. Exempel på detta kan vara ledinfektion, navelinfektion och inre bölder. Föl som drabbas får ofta feber och om de har en ledinfektion blir de halta på de drabbade benet. Läs mer om fölsjuka här. 

Mekoniumförstoppning är den vanligaste orsaken till kolik hos nyfödda föl. Den första avföringen (tarmbecket) kommer oftast ut inom 15 timmar och ser ut som små svarta bollar. Ibland har fölet svårt att få ut det och då orsakar det förstoppning.

Receptfria medel mot förstoppning kan användas för att hjälpa fölet att passera tarmbecket. Ibland finns det större mängder som ligger längre in. Då riskerar fölet att få kolik och detta måste behandlas av veterinär.

Det är viktigt att vara uppmärksam på fölets avföring. Efter tarmbecket blir avföringen ljusare. Får fölet diarré och om allmäntillståndet är påverkat bör veterinär kontaktas.

Felaktig benställning, som till exempel veka böjsenor, avvikelser i sidled eller senkontrakturer, är vanligt hos nyfödda föl. De flesta fall är lindriga och förändringarna rättar till sig snabbt när fölen växer och blir starkare. Det kan ändå vara bra att rådfråga en veterinär och en hovslagare eftersom vissa förändringar ska behandlas så snart som möjligt. Kraftigt avvikande benställningar som gör att fölet inte kan stå upp förekommer. Det är då ett livshotande tillstånd som kan vara svårt att rätta till.

Nytt föl i stallet? Här får du några råd och tips på hur du kan hjälpa det genom den första känsliga tiden.

Se också vår film med Selma Hammarström när hon hälsar på hos veterinär Lisa Lidbeck och ställer frågor om fölets första dygn.

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00