Det är viktigt att vi tidigt introducerar valpen för kloklippning, även om vi i början inte klipper klorna varje gång. Målet är att få valpen att känna sig avslappnad och trygg när vi rör vid tassarna. Börja med att regelbundet ta i valpens tassar och klor utan att använda klotången, så att valpen blir van vid att du hanterar dess tassar. Detta skapar en positiv association och minskar risken för rädsla eller obehag i framtiden.
När det är dags att klippa klorna är det en bra idé att ta det i små steg. Klipp hellre lite åt gången, flera gånger i veckan, istället för att försöka klippa mycket på en gång. På så sätt minskar vi risken att komma för nära pulpan, vilket kan orsaka smärta och göra valpen rädd för framtida kloklippningar. Genom att klippa lite i taget lär sig valpen att kloklippning inte är något farligt eller obehagligt.
Belöna alltid valpen med beröm, godis eller lek när den är lugn och låter dig klippa klorna. Genom att ge positiva förstärkningar hjälper vi valpen att associera kloklippning med något trevligt. Det kan också vara bra att klippa klorna i en miljö där valpen känner sig trygg och bekväm, exempelvis hemma i lugn och ro.
För att göra kloklippningen så smidig som möjligt är det viktigt att använda en klotång som är anpassad för valpens små klor. Välj en tång med skarpa blad och som är lätt att hantera. Om du är osäker på hur du ska klippa klorna, be gärna din veterinär eller en hundfrisör visa hur du gör det på ett säkert sätt.
Hur ofta vi behöver klippa klorna varierar beroende på valpens aktivitet och hur snabbt klorna växer. Generellt sett behöver valpar klippa sina klor oftare än vuxna hundar, eftersom deras klor inte slits ner lika mycket naturligt. Ett bra riktmärke är att klippa klorna när de börjar nudda marken eller om du hör ett ”klickande” ljud när valpen går på hårda ytor.
Sammanfattningsvis handlar kloklippning om att skapa en trygg och positiv upplevelse för valpen. Genom att börja tidigt, ta det i små steg och belöna din valp för gott beteende kan vi underlätta kloklippningen och göra det till en enkel och rutinmässig del av hundens liv.
I filmserien "Ett år med valpen Molly" följer vi den dansk-svenska gårdshunden Molly och hennes uppfödare Gabriela Marsh under Mollys första levnadsår. Vi följer bland annat med på hennes första besök hos veterinären och du får tips och råd om vad du bör tänka på vid både valpköp och när du har fått hem din nya familjemedlem.