Livmoderinflammation hos tikar
Livmoderinflammation, eller pyometra, är en allvarlig sjukdom som drabbar ungefär var fjärde tik före tio års ålder. Livmoderinflammation hos hund kan utvecklas snabbt och leda till allvarliga tillstånd om den inte behandlas i tid. Därför är det viktigt att du som hundägare har god kännedom om symtom, diagnos och behandling. Sjukdomen kan drabba tikar i alla åldrar, men är vanligast hos medelålders och äldre hundar.
Vad är livmoderinflammation?
Livmoderinflammation, eller pyometra, är en infektion i livmodern som leder till att livmodern fylls med var och blir förstorad. Det drabbar främst tikar efter löp.
Man vet tyvärr inte helt orsaken till att en livmoderinflammation utvecklas, men hormonell påverkan, främst av hormonet progesteron, tros vara en bidragande faktor. Bakterier kommer normalt sett in i livmodern i samband med löp, i vanliga fall orsakar dock dessa bakterier inte någon infektion. Efter löp har tikar höga nivåer av progesteron, och hormonella förändringar kan skapa en gynnsam miljö för bakterier att växa i livmoderslemhinnan och utveckla en infektion.
Hur vanligt är livmoderinflammation hos hund?
Oftast är det medelålders och äldre tikar som drabbas av livmoderinflammation, men undantag finns förstås. Vissa raser har en högre benägenhet att drabbas av livmoderinflammation, medan andra är mindre utsatta, men man vet inte säkert varför. Det finns en viss misstanke om att det kan finnas en ärftlig komponent i sjukdomens uppkomst.
Enligt studier drabbas cirka 25% av okastrerade tikar av livmoderinflammation innan 10 års ålder.
Symtom på livmoderinflammation hos hund
Symtomen på livmoderinflammation kan vara svårtolkade och sjukdomsförloppet kan variera mellan olika tikar. Några av de vanligaste tecknen på att din hund kan ha drabbats av livmoderinflammation inkluderar:
- Tiken slickar sig mer kring vulva
- Variga flytningar från vulvan, ofta illaluktande
- Feber och trötthet
- Nedsatt allmäntillstånd och ovilja att röra sig
- Ökad törst och urinering
- Sämre aptit
- Kräkningar och diarré
- Svullen buk, ont i magen eller tecken på smärta vid beröring
Vid öppen livmoderinflammation kan flytningar synas tydligare, men vid en sluten livmoderinflammation samlas var inne i livmodern. Det gör att man inte ser några flytningar och diagnosen blir därmed svårare för hundägaren att upptäcka.
Då bör du kontakta veterinär
Man ska kontakta veterinär så fort man noterar någon av symptomen ovan, speciellt om man får misstanke om livmoderinflammation. Symptomen kan vara väldigt tydliga, men i vissa fall diffusa. Sjukdomsförloppet kan variera från att vara väldigt utdraget och komma krypandes till att vara akut. I värsta fall kan livmodern spricka och ge blodförgiftning.
Behandling av livmoderinflammation
Den vanligaste behandlingen vid pyometra är kirurgisk, där livmodern och äggstockarna tas bort. Operationen kan rädda livet på tiken och är en permanent lösning på problemet. Medicinsk behandling kan vara ett alternativ, men risken för återfall är stor, särskilt vid nästa löpcykel. Detta alternativ kan övervägas för värdefulla avelstikar, men innebär en risk för komplikationer.
Operation av pyometra kan bli kostsam, särskilt om hunden behöver akut vård eller behöver läggas in för smärtlindring och övervakning. Priset på ingreppet kan variera beroende på hur allvarligt tillståndet är, samt om det krävs jourbesök.
Förebygga livmoderinflammation
Det enda säkra sättet att förhindra livmoderinflammation är att kastrera tiken. En kastrering innebär att både äggstockar och livmoder tas bort, vilket eliminerar risken för pyometra helt. Att låta tiken få valpar ger viss skyddseffekt, men inte tillräckligt för att det ska ses som ett skäl att låta henne para sig.
Vi bör alltid vara uppmärksamma på tecken på sjukdom, särskilt efter löp, då risken för pyometra är som störst.
Svelands Vårdguide
Har du frågor om livmoderinflammation, kastration eller annat som rör din hunds hälsa? Kontakta Svelands Vårdguide. Då får du prata med en legitimerad djursjukskötare eller djurvårdare som svarar på frågor. Som kund hos Sveland har du fria samtal till Svelands Vårdguide. Numret är 046-276 92 90.