Juvertumör hos katt
Juvertumörer hos katter är en allvarlig och vanlig form av cancer som ofta drabbar äldre honor. Tidig upptäckt och behandling är avgörande för att förbättra prognosen för drabbade katter. Här presenterar vi diagnoser, symtom och vilka behandlingsalternativ som finns för juvertumörer hos katten, samt hur man förebygger att katten drabbas.Vad är en juvertumör och varför drabbas katten?
En juvertumör på katten är en knuta i juvret som består av förändrade celler. Den främsta orsaken till juvertumör hos katt är hormonell. Man ser också en ökad risk hos de katter som behandlats med p-piller någon gång under sitt liv.
Juvertumörer är en av de vanligaste tumörformerna hos katt, och tyvärr den allra största delen elakartade.
Symtom på juvertumör
Vanligtvis upptäcker man juvertumör hos katt genom att man känner en knuta i något juver. Ibland kan katten vara besvärad och slicka i området och man upptäcker den på så sätt.
När bör man söka vård?
Eftersom de allra flesta (omkring 80–90 %) av juvertumörer hos katt är elakartade bör man kontakta veterinär så fort man upptäcker förändringar i juver.
Hur förebygger man juvertumör hos katt?
- Undvik p-piller om det inte är nödvändigt. Man har sett en koppling mellan användandet av p-piller hos katt och juvertumörer, så rekommendationen är endast att ge p-piller om det verkligen behövs.
Juvertumörer kan komma trots att det gått flera år sedan att man avslutat behandling med p-piller och eventuellt fått katten kastrerad. - Kastrera katten. Man kan minska risken för juvertumör genom att låta katten kastrera tidigt, gärna innan 1 års ålder. Man har sett att risken för juvertumörer ökar väsentligt om katten kastreras efter två års ålder.
Läs mer om att kastrera katten här: Kastrera katten | Sveland Djurförsäkringar
Svelands Vårdguide
Har du frågor om juvertumörer, kastration eller annat som rör din katts hälsa? Kontakta Svelands Vårdguide. Då får du prata med en legitimerad djursjukskötare eller djurvårdare som svarar på frågor. Som kund hos Sveland har du fria samtal till Svelands Vårdguide. Numret är 046-276 92 90.