Leksaker till katten
Lek är träning inför vad som behövs senare i livet. Det måste finnas en plats att leka på, något att leka med och människor eller andra katter som katten känner och kan samspela med. Leken ger katten tillfälle att utvecklas socialt, emotionellt, fysiskt och intellektuellt.
När kattungar brottas lär de sig hur hårt de kan ta i utan att det gör ont. Tar någon i för hårt tycker inte den andre att det är kul och då slutar leken.
Kattlekar
Katten tycker om att klättra och hoppa. Den tycker också om att gömma sig och plötsligt hoppa fram. Katter har ett antal instinktiva grundlekar, lekfulla slagsmål och olika bytesjakter. Alla katter brukar visa dessa grundlekar, dessutom uppvisar många katter egna specialiteter.
Kattleksaker kan vara köpta, hemmagjorda eller kasserade saker som mjölkfjärpar eller kolapapper. Det ska vara lagom med leksaker åt gången så att katten kan koncentrera sig på ett fåtal. Katten tröttnar på leksaker när det inte finns något mer att upptäcka. Man kan behålla dem och ta fram dem ett halvår senare, då är de spännande på nytt.
Rörliga leksaker på golvet
Katten gömmer sig, ligger i bakhåll, hukar och kryper framåt, smyger på bytet, rusar sedan fram och slår till en låtsasmus. Det behöver bara vara någonting som rör sig. Det kan vara mammans svans, det kan också vara en pingpongboll eller bollar av papper som man kramar till en boll och som prasslar när katten leker med pappersbollen.
Katter brottas gärna med lite större ”byten”. Bra byten är ett mjukisdjur eller en socka som är kattens.
Katten gillar att leka med snoddar som rör sig. Var alltid försiktig med snören och garnnystan. Katten har bakåtliggande taggar på tungan som är perfekta för pälsvården men som kan vara dödligt farliga om katten får leka utan övervakning med garn. Den kan då automatiskt svälja ner bit för bit och det kan orsaka mycket svåra skador i tarmarna.
Rörliga leksaker i luften
Denna lek börjar på samma sätt men slutar med att katten hoppar upp i luften och slår hårt med framtassen på en låtsasfågel i luften. Fågeln kan vara ett föremål som hänger ned eller en boll som husse/matte kastar.
Ibland kan det vara samma leksaker som katten leker med både på golvet och fångar i luften. Men oftast är de leksaker som katten fångar i luften lättare. Man får kontrollera hur katten leker med små leksaker. Om katten vill äta upp dem kan de vara farliga (de kan behöva opereras bort).
Fjädervippar kan vara roligt att fånga eller följa med blicken. Det gäller dock att inte röra den för snabbt så man stressar upp katten. Även laserpenna kan stressa upp katten. Jaga solkatter kan vara roligt liksom naturligtvis en levande fluga eller nattfjäril.
Orörliga leksaker
Denna lek sker när leksaken ligger stilla. Katten slänger ut ena tassen och skyfflar upp låtsasfisken i luften och anfaller.
Många katter tycker om att peta ner småsaker från ett bord eller fönsterkarm.
Man kan göra en pappkartong med hål som katten kan leka med, gömma sig i och sträcka ut eller in tassen.
Katter tycker ofta om prasslande saker. Det finns prasseltunnel att köpa och man kan själv göra en wellpapprulle som katten kan leka tittut i. Några silkespapper eller stora tidningar på golvet kan få katten att försöka ta sig under dem.
Nedan får du två tips på kattaktivering:
Tänk på! Du behöver inte köpa allt nytt. I vår artikel: Hållbar kattägare – Återbruka och laga delar vi med oss av hållbara tips och råd. Du kommer att se att det är lätt att göra rätt och bli en mer hållbar kattägare.
Relaterat innehåll
Etologens tips för blivande och nya kattägare
Hjälp, min kattunge är ett monster! Etologen svarar