Semestra med katt
Visst är det trevligt att kunna ta med hela familjen på semestern, även katten. Men hur förbereder man inför resan – och kan det ibland vara bättre för katten att i stället stanna hemma? Vi har pratat med etologen och Svelandprofilen Emma Almquist som här ger tips och råd om att åka på semester som kattägare – både med och utan katten.Hur vet man om man bör ta med katten på semester eller inte?
Katten är inte bara ett rovdjur – den är faktiskt också ett bytesdjur, vilket gör att de ofta har lättare för att bli stressade än vad till exempel hundar har. Det är därför viktigt att kunna tolka sin katts signaler och kunna se om den blir stressad eller inte mår bra. Tänk efter hur katten brukar reagera på storstädning, att folk kommer på besök eller ommöblering. Miljöförändringar eller att vara utan sin människa kan vara stressande för katten – och utifrån hur den reagerar på förändringar kan ägaren ofta göra en kvalificerad bedömning av vad katten mår bäst av; att följa med på semester eller stanna hemma.
Åka bil med katt
För alla medresenärers säkerhet bör katten alltid färdas i en trafiksäker transportbur vid bilfärd. Katten bör dessutom vara van vid buren för att turen ska bli så behaglig som möjligt, för alla inblandade. Om man alltid har transportburen framme i hemmet, inredd med mysiga filtar, så blir det en naturlig plats för katten att vistas i. Buren blir därmed också en trygg plats vid bilfärden, snarare än en läskig låda.
Dessutom kan man använda feromonspray (ett lugnande medel som efterliknar kattens naturliga hormoner) i buren. Det är rekommenderat av veterinärer och ska minska oro och stress hos djur. Läs vår artikel "Att åka bil med katt" här.
På semester med katten
Ta alltid reda på var din semesterorts närmaste djursjukhus finns, samt vilka öppettider det har under din vistelse.
För att göra semesterorten så trygg som möjligt, ta gärna med saker hemifrån: leksaker, filtar, kattens egna skålar, kattlåda och om möjligt en mindre klösbräda. Ju mer trygga dofter som katten känner igen, desto bättre. Nya dofter kan stressa katten, som då kan försöka sprida sin egen doft genom att klösa och urinera. Medhavda saker hemifrån minskar kattens behov av detta. Placera ut sakerna på den nya platsen innan katten släpps in – och låt gärna katten ha en avskärmad plats den första dagen för att den inte ska bli överrumplad av den nya miljön.
Feromoner kan vara bra även i detta läge. Det finns som spray, halsband och dosa som ansluts i eluttag. Ska man resa på besök hos någon kan den personen gärna sprida feromonet en dag i förväg.
Släpp inte ut katten lös i en ny miljö. Risken är stor att katten försöker leta sig hem, gör sig ovän med en grannkatt eller av andra anledningar inte blir hittad igen. Om katten är tränad att gå i sele är det en bra aktivitet, annars är det bäst att hålla katten inomhus på semestern.
När du lämnar katten hemma
Om man väljer att inte ta med katten på semestern finns det lite olika alternativ. Katten kan bli passad hos någon den trivs med, stanna hemma och få tillsyn två gånger per dag eller bo på kattpensionat. Utgå från vilken individ just din katt är och vad den mår bäst av. Tänk också på att pensionat i regel behövs bokas i väldigt god tid om somrarna.
Vid passning, se till att informera personen som passar katten om vilket djursjukhus ni brukar besöka om något skulle hända, samt om kattens försäkringsnummer. Det är även en god idé att skriva ner saker som kan vara bra att veta om katten, såsom rutiner, hur mycket mat den ska ha och om den får lov att gå ut. Ge även tips på hur katten kan underhållas under tiden den blir passad, vad den blir stimulerad av och tycker om att göra.
För att vara säker på att en utekatt är hemma när den ska få tillsyn är det bra om den till exempel kan komma på inkallning eller har specifika mattider. Informera i så fall passaren om hur man kallar in katten eller vilka tider som gäller – dessa rutiner kan vara viktiga för kattens välmående.
Hur stort behov av mänsklig kontakt har katter?
Man måste kolla till en katt två gånger per dygn – det är olagligt att lämna katten ensam utan tillsyn. Många katter har ett större behov av mänsklig interaktion än så, medan vissa katter är mer självständiga. Varje katt är en individ med olika behov som man som ägare behöver lära känna. Om en katt har ett stort behov av mänsklig kontakt kan det vara bättre för den att följa med på semester och vara med sin människa. En mer lättstressad, men också mer självständig individ kan må bättre av att få vara i hemmets trygga vrå och få mat och kel de två gångerna om dagen som lagen kräver.
Försäkringens giltighet utomlands
Skulle katten bli sjuk eller skada sig på en resa utanför Sveriges gränser? Ingen fara – Svelands kattförsäkringar gäller inom hela EU, EFTA-området samt Storbritannien.
Inom EU får man resa fritt med katt som är id-märkt, rabiesvaccinerad och har ett giltigt pass. Inom Sverige-Norge-Danmark räcker det att katten är id-märkt – vilket sedan mars 2022 är obligatoriskt i Sverige.
Svelands Vårdguide
Svelands Vårdguide erbjuder oberoende rådgivning till dig som har frågor din katt. När du ringer Svelands Vårdguide får du prata med en legitimerad djursjukskötare som svarar på frågor, samt hjälper dig med att ta fram en lista på vilka vårdgivare du kan ta kontakt med som är bäst för din katts aktuella situation. Läs mer här.