Hållbar hästägare – Köpa häst
Resan mot ett hållbart hästägande börjar redan vid köpet av din häst. På Sveland vill vi att du och din häst ska få en lång och hållbar relation. Lägg därför mycket tid på efterforskning kring hästköp och hästägande. Att skaffa häst är en stor ekonomisk och tidskrävande investering som kräver mycket efterforskning – vi går igenom det du behöver tänka på.Var väl förberedd
För att hästägandet ska bli hållbart är det viktigt att du är väl förberedd. Att köpa häst är dyrt, men det är de löpande kostnaderna som brukar vara svårast att få att gå ihop. Det är därför viktigt att ha en bra försäkring och en buffert för oväntade ekonomiska utgifter.
Hästen behöver tillsyn och omvårdnad 7 dagar i veckan, året runt. Har du någon i din närhet som har möjlighet att hjälpa dig med tillsyn av din häst vid behov? Kanske någon i ditt stall eller där du ska ha hästen inackorderad kan vara behjälplig.
Välj rätt häst för dig – ta reda på hästens historik
Fundera över vad du vill använda din framtida häst till. Vill du ha hästen som sällskapshäst eller för träning av något specifikt? Fundera kring vilken ras, storlek, ålder och erfarenhet som passar dig och just det du planerar att använda hästen till.
Ta reda på så mycket som möjligt om hästens historik: eventuella ovanor, tävlingshistorik, skadehistorik, fullmakt att ta del av tidigare försäkringshistorik, veterinärjournaler med mera. Vid provridning, be även att få se hästen utan utrustning och se hur den uppför sig i boxen. Då kan du upptäcka om hästen krubbiter eller har andra ovanor. Provrid gärna hästen vid mer än ett tillfälle.
Tänk på att det är lättare att följa historiken på en häst som är född i Sverige, som haft ett bra försäkringsskydd sedan den föddes, än en nyimporterad häst.
Passa på att ställa många frågor medan möjligheten finns. Det är bättre att fråga mycket än att bli besviken på hästköpet i efterhand.
Konsumentköplagen, köpekontrakt och veterinärbesiktning
Läs in dig ordentligt på vad konsumentköplagen innebär för dig som hästköpare och skriv alltid ett köpekontrakt vid köp av häst. Ta hjälp om det känns för svårt för att hantera på egen hand. Det är tyvärr relativt vanligt att juridiska tvister uppstår vid ångrande av hästköp.
Hästen bör genomgå en grundlig veterinärbesiktning innan ett eventuellt köp. Tänk på att du som köpare har undersökningsplikt. Veterinären som gör besiktningen ska väljas av dig som köpare. Ta gärna hjälp av din egen veterinär, om du har en. Hen känner dig och vet vad du ska använda hästen till.
Tänk på att en billigare häst i inköp kan bli dyr i längden. Ofta finns det en anledning till det låga priset.
Rätt försäkring för din häst
Teckna en försäkring som passar dig och din häst. Det är viktigt att du har det försäkringsskydd som du förväntar dig, om din häst blir sjuk eller en skada inträffar. I Svelands Lilla Försäkringsskola får du en grundutbildning i hur en försäkring fungerar, vad olika försäkringsbegrepp betyder och hur du kan tänka kring till exempel självrisk och veterinärvårdsersättning. Tycker du fortfarande att det känns svårt med försäkring? Kontakta Sveland! Våra kunniga försäkringsrådgivare är experter på att hjälpa dig hitta försäkringen som passar just dina behov.