Vad kostar det att gå till veterinären med hästen?

De flesta vet att ett veterinärbesök kan bli dyrt. Men hur mycket kan det egentligen kosta att gå till veterinären? Vi har tagit fram prisstatistik på tre vanliga anledningar till att våra kunder med häst uppsöker veterinär. 

Kostnader för veterinärbesök kan skilja sig mycket åt beroende på var i landet du bor och vilka undersökningar eller behandlingar veterinären gör på ditt djur. Om hästen måste stanna kvar på djursjukhuset under flera dagar efter en stor operation, blir priset givetvis högre än om det är ett litet sår som behöver tvättas och läggas om. Ibland tillstöter komplikationer som kräver mer avancerad vård under en längre tid, vilket kan förklara de stora variationerna i pris. Jour- och akuttider hos veterinären är också något som kan påverka. Priserna vi presenterar i artikeln är uppgifter baserade på vår egen statistik från veterinärer under 2021, 2022 och 2023. 

Vi redogör för den dyraste behandlingen och medelkostnaden för alla skador inom samma kategori. Detta innebär att vi har tagit med allt ifrån okomplicerade fall till mycket avancerad vård. Syftet är att presentera vad det kan kosta att gå till veterinären och priset kan självfallet därför bli både dyrare och billigare än de siffror vi presenterar i enskilda individers fall. 

OBS! Nedan siffror är totala fakturabelopp (inkluderat självrisk och eventuell maxersättning som kund betalat). 

Kolik
Kolik är ett samlingsnamn på kraftiga magsmärtor hos häst, och är en vanlig anledning till att hästägare får uppsöka veterinär. Vanliga symptom är att hästen beter sig oroligt, skrapar med hovarna, slutar äta eller slänger sig ner och rullar runt. Vid förstoppning kan den också ha svårt för att bajsa, därför är det viktigt att hålla koll på avvikelse vid mockning. Den kan också försöka bita sig själv på magen, svettas, flåsa och frusta. Beroende på hur allvarlig tillståndet är ges olika sorts behandlingar. I många fall består behandlingen av att dels lindra smärtan med kramplösande medicin och dels se till att hästen får i sig vätska vilket kan ske via dropp genom halsen. I mer allvarliga fall kan operation behövas. 

Läs mer om kolik här. 

Dyraste kostnaden för behandling av kolik i vår statistik under
2021: 220 893 kr 
2022: 
138 148 kr
2023: 201 074 kr

Medelkostnaden för behandling av kolik i vår statistik under
2021: 7 140 kr
2022: 
8 019 kr
2023: 7 563 kr

Fång
Symtom på fång visar sig främst i hovarna då det uppstår en inflammation som skapar smärta och hälta. Andra tydliga tecken är att hästen sätter bakbenen under kroppen och frambenen framför för att avlasta de smärtande framhovarna. Hästen kan få så ont att den knappt kan stå eller röra på sig. Det kan även bli så illa att hovbenet roteras eller att hovbenet sänks och går igenom sulan. Följden kan då bli att hästen måste avlivas. Om hästen drabbas av fång en gång är det lättare att hästen får det igen. Som hästägare är det därför viktigt att i ett tidigt skede upptäcka sjukdomen för att kunna ge hästen behandling. Några av de utlösande faktorerna som man tror kan ligga bakom fång är bland annat överutfodring, foderbyte, för lite motion, överbelastning samt för höga sockerhalter i gräs. 

Läs mer om fång här.

Dyraste kostnaden för behandling av fång i vår statistik under
2021: 68 253 kr
2022: 
39 441 kr
2023: 66 905 kr

Medelkostnaden för behandling av fång i vår statistik under
2021: 3 995 kr
2022: 
3 431 kr
2023: 4 220 kr

Hovböld
En hovböld beror oftast på en försvagning eller en skada i hovens läderhud där bakterier och smuts har tagit sig in. Symtom på att din häst drabbats av hovböld är hälta som ibland kommer smygande, men som också kan komma mer plötsligt. Infektionen gör att hoven kan kännas varm, benet kan svullna och ibland kan man känna en tydlig puls. Hästen har ofta märkbart ont. Behandling görs genom att bölden dräneras och hoven gipsas eller får ett bandage som skyddar mot smuts. 

Se vår film om hur du visitererar hästen och lär dig upptäcka skador i tid.

Dyraste kostnaden för behandling av hovböld i vår statistik under
2021: 31 259 kr
2022: 
25 175 kr
2023: 62 980 kr

Medelkostnaden för behandling av hovböld i vår statistik under
2021: 4 135 kr
2022: 
4 107 kr
2023: 4 732 kr

Relaterad läsning:
Få djurägare frågar om pris på kliniken – trots stora prisskillnader inom djursjukvården

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Fosterförsäkring