Alla artiklar
2 min lästid

80 procent av Svelands premieintäkter går tillbaka till kunderna

De senaste åren har cirka 80 procent av Sveland Djurförsäkringars premieintäkter gått tillbaka till bolagets kunder, i form av skadeersättningar. Det har varit möjligt tack vare att Sveland är ett kundägt bolag utan vinstkrav från aktieägare.
Senast uppdaterad 24 januari 2025

Kostnaderna för veterinärvård har skjutit i höjden. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har priset ökat med 25 procent det senaste året (2023). Därmed är veterinärvården den tjänst som har bidragit mest till inflationen.

När priserna går upp samtidigt som djurägare allt oftare tar sina djur till veterinären har Sveland Djurförsäkringar, likt många andra djurförsäkringsbolag, blivit tvungna att höja sina premier.

Det som skiljer Sveland från många andra aktörer på den svenska djurförsäkringsmarknaden är att bolaget inte har något vinstkrav från aktieägare. Enligt en analys av Finansinspektionen (FI), får konsumenter generellt sett lägre ersättning för premien hos de vinstutdelande försäkringsbolagen, än hos de ömsesidiga.

I Svelands fall har bolaget under de senaste åren kunnat betala ut cirka 80 procent av sina premieintäkter till kunderna i form av skadeersättningar. Den del av premieintäkterna som inte går till skadeersättning, används till driftskostnader och investeringar i förbättringar som gagnar bolagets kunder.

Premiehöjningar för att möta de ökade priserna

– En vanlig missuppfattning är att vi tjänar en massa pengar på våra kunders försäkringar när vi höjer våra premier. Men som ett kundägt bolag görs våra premiehöjningar helt och hållet för att möta de ökade priserna inom veterinärvården, säger Linda Kreutz, vd för Sveland Djurförsäkringar.

– Den lilla vinst vi har som mål att göra varje år används för att skapa kundnytta och för att utveckla bolaget, fortsätter hon.

Vill göra kunderna mer riskmedvetna

Sveland arbetar på olika sätt för att hålla nere skadekostnaderna och på så sätt även premiekostnaderna så mycket som det är möjligt. Bolaget har bland annat en egen sjukvårdsupplysning för djur, Svelands Vårdguide, dit kunderna kan ringa för att få rådgivning. Målet är att kunna hjälpa djurägare att på bäst sätt ta hand om sina djur och enbart besöka veterinären när det verkligen behövs.

– Genom bland annat artiklar, filmer och webbinar vill vi också inspirera djurägare till att bli mer riskmedvetna för att främja en god djurhälsa och för att minska antalet veterinärbesök, säger Linda Kreutz.