Mjölkstockning - så här gör du!
Genom ökade kunskaper och förebyggande arbete kan du som uppfödare se till att tiken löper mindre risk att få mjölkstockning. Mjölkstockning hos tikar kan vara smärtsamt och leda till komplikationer om det inte upptäcks i tid. Genom att regelbundet kontrollera tikens juver, säkerställa att valparna diar ordentligt och hantera avvänjningen på rätt sätt kan du minska risken för problem.
Förebyggande tips mot mjölkstockning
- Naturlig avvänjning, lite i taget
- Tiken ska ha tillgång till valparna och möjlighet att få lite lugn och ro
- Kontrollera juvren minst två gånger om dagen
- Mjölka ur lite själv med varma händer och massera försiktigt
- Kontrollera mjölkens konsistens och att det inte sker färgändringar eller förhårdnader
- Håll koll på tikens allmäntillstånd och ta temperatur om den är påverkad
- Håll rent i valparnas och tikens områden
- Kontrollera juvren för öppna sår
Genom ökad kunskap och förebyggande arbete kan du som uppfödare minska risken för mjölkstockning hos tiken. Mjölkstockning uppstår när en tik med hög mjölkproduktion inte tömmer sina juver ordentligt. Orsaker kan vara skendräktighet, att valparna inte diar tillräckligt eller att vissa spenar är för stora för valparna. Kontrollera juvren dagligen, gärna både morgon och kväll, för att upptäcka tecken på mjölkstockning eller juverinflammation, som hårda och varma juver.
Skendräktighet
Skendräktighet ökar risken för mjölkstockning då hormonnivåerna liknar de vid en riktig dräktighet. Tiken kan också börja dia sig själv, vilket stimulerar mjölkproduktionen. För att minska risken, håll koll på allmäntillståndet, temperatur och mjölkens konsistens. Undvik att mjölka ut större mängder från en skendräktig tik, då detta kan förvärra problemet. Reducera fodermängden och öka motionen, och rådgör med veterinär för läkemedel som kan minska mjölkproduktionen.
Läs om skendräktighet här: Skendräktighet hos tikar | Sveland Djurförsäkringar
Valpning
Under valpningen är det viktigt att se till att tiken producerar tillräckligt med mjölk för alla valpar och att mjölkning sker ur alla spenar. Uppmärksamma förändringar hos tiken så att du kan undvika både mjölkstockning och juverinflammation. Jämför juvren med varandra och känn om någon är hårdare, varmare och/eller har en färgförändring. Juvren kan vara hårda om tiken varit ifrån valparna ett tag. Avvakta då någon timme och kontrollera igen för att se till att de mjuknat.
Läs om valpning här: Valpning hos hund: Förberedelser, tecken och viktiga tips för uppfödare | Sveland Djurförsäkringar
Första tiden efter valpning
De första dagarna är kritiska för att säkerställa att alla valpar får tillräckligt med mjölk för energi och immunförsvar. Tiken kan vara trött eller ha lite feber, men om febern överstiger 40 grader bör veterinär kontaktas.
Avvänjning
Vid avvänjning, mellan den tredje och fjärde veckan, är risken för mjölkstockning större. Börja långsamt vänja valparna vid annan kost och håll koll på att mjölken inte står i juvren. Detta gäller även om valparna inte diar lika mycket som tiken producerar mjölk.
Urmjölkning
Om tiken har mer mjölk än vad valparna klarar att dia, bör du som uppfödare mjölka ur juvren för att förhindra hårdhet och stockning. Använd varma handdukar och massera försiktigt för att underlätta. Genom att dagligen kontrollera juvren kan du förebygga mjölkstockning och juverinflammation.
Juverinflammation
Mjölkstockning ökar risken för juverinflammation (mastit), som kännetecknas av feber och varma, ömma juver. Om tiken får juverinflammation bör valparna inte dia från det inflammerade juvret.
Vid misstanke om juverinflammation gör veterinären en undersökning och ordinerar behandling, som kan inkludera inflammationsdämpande medel. Valparna kan behöva mjölkersättning under behandlingen.
När ska jag kontakta veterinär?
- Vid försämrat allmäntillstånd
- Om tiken har feber
- Om mjölkstockningen inte går bort med diande valpar eller urmjölkning
- Om mjölken ser annorlunda ut eller har annan konsistens
- Om juvren ändrar färg
Liknande artiklar
- Övrigt1 min lästid
Hund i bil i minusgrader
Om en bil står stilla ute i kylan en längre stund, blir bilen snabbt kall. Om du av någon anledning måste lämna din hund... - Övrigt3 min lästid
Lyckas med ensamhetsträningen
Att ensamträna sin hund är en förutsättning för att kunna lämna den hemma på egen hand. Vi delar med oss av våra bästa t... - Övrigt1 min lästid
Fem grönsaker och bär som hunden kan äta
Att bjuda på en morot då och då kan bli en rolig sysselsättning för din hund. Här listar vi fem grönsaker och bär som hu...