Aktivera seniorhunden
Den äldre hunden är inte i lika stort behov av fysisk aktivitet, men behöver trots det stimulans och berikning. Funderar du över hur du kan göra din seniorhunds liv händelserikt och aktivt? Så här kan du anpassa aktiviteter efter din hunds behov och förmåga.
När är hunden senior?
Det kan variera väldigt mycket när en hund räknas som senior. Det beror till stor del på ras och storlek, men även för hundar av samma storlek och ras kan det variera och det går därför inte att säga exakt när seniortiden börjar. Man kan räkna ungefär så här:
- Hundar som väger under 20 kg blir seniorer vid 7–10 år
- Hundar som väger mellan 21–40 kg blir seniorer vid 5–8 år
- Hundar som väger över 41 kg blir seniorer vid 5 år
Man kan också räkna att hunden blir senior vid 75 % av rasens förväntade levnadsår. Detta eftersom den statistiska levnadstiden kan variera väldigt mycket, även mellan raser som väger ungefär mycket.
Men ålder är inte bara en siffra. Framför allt är bör man titta på hunden utifrån fysiska och mentala perspektiv. Olika klassiska tecken på att hunden blir senior är att den får grå päls, sover mer, får sämre aptit, sämre hörsel och syn, får svårare att minnas saker, påverkad balans, förvärrade rädslor eller kanske ett förändrat socialt beteende, vilket ofta kan bero på fysiska förändringar hos hunden.
Hur aktiverar jag min seniorhund?
- Matberikning
Doftsinnet är det starkaste av hundens sinnen och många hundar behåller sin aptit även i högre åldrar. När hunden ska få sitt foder, ge den något den tycker är väldoftande och supergott (t.ex. blötfoder, viltkött), något neutralt (t.ex. grönsaker) och något som den kanske rentav tycker är äckligt (t.ex. en citrusfrukt – obs, se till så att det ”äckliga” inte är giftigt för hunden). Då får hunden jobba med att sortera i skålen och välja ut vad den vill äta och undvika det den inte vill ha. Hunden får dessutom uppleva nya smaker – det finns säkert mycket ofarlig mat som din hund inte fått smaka på tidigare som kickar igång sinnena. Det vi tror hunden tycker är äckligt, kanske råkar vara en ny favorit. - Träna på trick
Ofta slutar man träna trick med äldre hundar, då man anser att de inte finns något mer som de behöver kunna. Men hunden måste ju inte kunna trick som behövs till något speciellt – att träna är ju roligt, framför allt när man tränar med belöningar! Anpassa tricken efter hundens fysiska och mentala förutsättningar. Ett bra exempel på trickträning för seniorhunden är targetträning, där du lär hunden att sätta t.ex. nosen eller tassen mot ett utvalt objekt, t.ex. din hand och få belöning för det. Det är en bra hjärngympa som inte kräver större fysisk ansträngning för hunden. - Nosberikning
Eftersom luktsinnet är skarpt även hos den äldre hunden, testa att i den mån det går låta hunden få välja hur lång tid den vill sniffa på promenaden. Låt den få välja vart dofterna tar den och vart den vill gå. Seniorhundar kan oftast inte kunna hålla ett högt tempo eller gå en lång sträcka, och på detta sätt blir promenaden fortfarande berikande och intressant. Det brukar även gå väldigt bra att utöva sök- och spårträning med en gammal hund, så länge det sker i ett anpassat tempo och marken inte är för utmanande. Du kan anpassa var sökgömmorna ska vara för att hundens fysik inte ska bli för utmanad. Sök gärna upp en intressant nosework-kurs – testa gärna något nytt med din senior! - Passivitet – att få upptäcka stillasittandes
En spännande upptäcktsfärd behöver inte innebära någon större fysisk ansträngning. Packa en filt, lite fika till dig och hunden och ta er till en ny plats där ni kan sitta och titta på den spännande omgivningen, människor och andra hundar. Bara att få komma till en ny plats är berikande, du behöver inte gå en lång promenad på platsen. Om ni bor på landet, åk till stan och vice versa. Tänk däremot på att äldre hundar lättare blir kalla, speciellt när de är stilla. Så ta med en filt till er sitta och titta-utflykt eller sätt eventuellt på hunden ett täcke.
Seniorhunden är inte naturligt passiv – vad tyckte den om att göra som ung?
Man ska vara försiktig med att lägga för mycket värde i att hunden blivit senior och därmed behandla hunden för annorlunda. Seniorhunden är kanske inte i behov av lika långa promenader eller lika mycket aktivering som när den var ung, men den behöver stimulans och göra det den tycker om, trots sin ålder. Den gamla hunden är inte passiv, en sådan inställning kan riskera att ge hunden ett ganska tråkigt liv.
Tänk efter vad hunden brukade tycka om och försök att göra anpassningar för att komma nära det igen. Den gamla hunden kanske kan få träna en pensionärsversion av den agility den alltid älskat, med bommar på marken och lägre tempo. Älskar hunden att leka i vatten kan den få göra det, bara vattnet inte är för kallt och man ser till att den blir torr och får ordentligt med vila efter.
Visst går det att göra seniorhundens liv händelserikt och aktivt. Det gäller bara att anpassa efter din hunds behov och förmåga.
Denna artikel är skriven utifrån Sveland Djurförsäkringars webbinar "Berika livet för seniorhunden" med etologen Emma Almquist.
Liknande artiklar
- Skötsel och omvårdnad3 min lästid
Hundfetma – så vet du om din hund är överviktig
Fetma bland hundar är ett stort och ökande hälsoproblem. Liksom för människor, kan övervikt ge hundar ett flertal negati... - Skötsel och omvårdnad3 min lästid
Sköt om din gamla hund
Det är viktigt att ta väl hand om sin hund när den blir gammal. Många hundägare tror att man gör hunden en tjänst genom ...