När din hund plötsligt tycks sluta lyssna på dig och det nästan upplevs som den har kottar i öronen, då är slyngelåldern ett faktum. Under denna period är det lätt att fyande och växande irritation blir en del av vardagen, och att man som hundägare förlorar självförtroendet.
Försök att stanna upp och tänka om. Behåll glädjen och lättsamheten i relationen med din hund. Var en trygg punkt i den annars stökiga unghundens liv. Med glädje, lek och roliga aktiviteter blir det lättare att ta sig igenom den ökända trotsåldern.
Fundera hellre på hur du kan få tillbaka din hunds uppmärksamhet. Försök se det hunden gör rätt och belöna det – mycket! Detta snarare än att hänga upp dig på vad hunden gör som du inte tycker om. Och kom ihåg: att din tonårshund under denna tid "slutar lyssna på dig" är väldigt vanligt och naturligt.
Tips! Träna inkallning.
En unghund kräver en stor mängd tålamod. Hunden är ännu inte vuxen, behandla den därefter. Upprätthåll det din hund redan kan, snarare än att fokusera på att lära den nya saker.
Struktur och rutiner är viktiga i denna period. Ställ rimliga krav på din hund under denna period. Hjälp den att lyckas göra rätt!
Förvänta dig inte att hunden kontinuerligt ska förstå alla dina kommandon och använd leken för att förstärka er kommunikation. Engagera dig i din hund, det är viktigt att hunden känner en trygghet i dig och känner att det är hos dig det roliga händer. I längden leder det till att distraktioner blir mindre intressanta.
Sök och hitta spännande och utvecklande fortsättningskurser för dig och din unghund. Det kan vara allt från vardagslydnad till spår och sök eller en kurs som fokuserar på hundens mentala utveckling. Vad är din hunds ras anpassad för och vad tycker den om att göra?
Att gå kurs tillsammans är nyttigt för er kontakt och kommunikation.
I Brukshundklubbens kursutbud eller på lokala länsklubbars samt ras- och specialklubbars webbsajter, kan du hitta aktiviteter och hundkurser som passar er. Självklart går det lika bra att delta i kurs hos fristående lokala hundinstruktörer och klubbar. Se alltid till att den kurs du väljer leds av en utbildad instruktör med rätt kvalifikationer.
Tänk på att det är skillnad mellan både individer och raser. Jämför därför inte din hund med andra, vare sig kullsyskon eller kompisars hundar. Se till just din hunds behov och hur du tillgodoser dem. Det som fungerat med eventuella tidigare hundar är kanske inte det bästa för din nuvarande hund. Varje individ är unik, så se till att vara anpassningsbar och inlyssnande.
Kom ihåg! Om det känns svårt att vara unghundsägare, våga prata om det och sök professionell hjälp om du inte lyckas lösa problemen på egen hand.
Relaterad artikel
Träna med unghunden | Sveland Djurförsäkringar