5 tips till dig som ska köpa hund
Har du bestämt dig för att köpa hund? Så roligt! Då har du säkert redan kommit fram till att du har både tid, ork och råd att ta hand om ett djur med allt vad det innebär. Men för att du och din nya bästa vän ska få bra förutsättningar för ett härligt liv tillsammans finns det några fler saker att tänka igenom innan du gör ditt val.1. Välj hundras med omsorg
Att välja en ras som passar dig och din aktivitetsnivå är viktigt. Fundera noggrant över vad du vill göra med din hund och hur ditt liv ser ut. Hur mycket tid är du beredd att lägga på pälsvård, aktivering och motion? Vad är rasen avlad för? Ska du ha en stor eller liten hund? Vilka sjukdomar finns inom rasen? Hur är rasens mentalitet?
Läs mer om detta här:
Köpa hund - välj en frisk ras | Sveland Djurförsäkringar
Vilken hundras ska jag välja? | Sveland Djurförsäkringar
2. Hundvalp eller vuxen hund?
En liten valp kräver din fulla uppmärksamhet de första månaderna. Den ska tränas till att bli rumsren, ensamhetstränas, miljötränas och uppfostras till att inte bitas eller tugga på saker. I början kanske du behöver gå upp på natten för att rasta din valp och den måste lära sig allt från grunden. Men att ha valp innebär också att du själv får forma din hund från att den är liten. Du får också möjlighet att göra ett noggrant val av uppfödare och kan se till att få träffa valpens föräldrar. Att adoptera en vuxen hund kräver förstås också mycket tid och arbete. I många fall är hunden redan rumsren och har en grunduppfostran, men beroende på hur den haft det innan den kommer till dig kan det innebära att du behöver lägga ner mer eller mindre tid på olika former av träning. Viktigt är att du försöker ta reda på så mycket du kan om din omplaceringshund. Är den frisk? Hur har den haft det innan? Har den några rädslor eller stressbeteenden?
3. Läs på om hundar
När du väl bestämt dig för en viss ras eller blandras, läs på om den! Kontakta uppfödare eller personer som du vet har rasen i fråga och träffa dem och ställ dina frågor. Att läsa böcker och artiklar om hunduppfostran och om hundars beteende och behov är också viktigt för att få en bra start med din hund. Vi rekommenderar att du går minst en valpkurs eller lydnadskurs med din nya kompis.
4. Köp bara en hund från seriösa uppfödare/organisationer
Det är viktigt att du noggrant kontrollerar personen eller organisationen du köper din hund från. Kräv att få komma dit och hälsa på och att få träffa hunden innan ett köp genomförs. Innan du får hem din valp ska den veterinärbesiktigas och chipmärkas. Det gäller också om du övertar en vuxen hund. I båda fallen ska du även teckna ett avtal med uppfödaren, organisationen eller föregående ägare och registrera hunden på Jordbruksverket.
Läs mer: Smuggelhundar – tecken att håll utkik efter | Sveland Djurförsäkringar
5. Avsätt tid för din hund
Oavsett om du bestämmer dig för att köpa en valp eller en vuxen hund kommer den att kräva mycket av din tid. Det är omtumlande för många hundar att komma till ett helt nytt hem vilket kan skapa stress och osäkerhet. Avsätt därför tid till att vara med din nya familjemedlem, låt hunden ta sin tid att bo in sig, hitta nya rutiner tillsammans och lär känna varandra i er egen takt.
OBS! Glöm inte att antingen överta eller teckna en ny bra försäkring till din hund! Här kan du läsa om våra olika hundförsäkringar.
Inköpslista till den nya hunden
- Koppel och halsband eller sele
- Bajspåsar
- Bädd och filt
- Mat- och vattenskål
- Mat, godis och tuggben
- Leksaker
- Termometer
- Klotång
- Första hjälpen kit
- Tassalva
- Borste eller kam om det behövs
- Eventuell bilbur eller bilsele
- Reflexer
- Tandborste
Relaterad läsning
Hållbar hundägare - Laga och återbruka | Sveland Djurförsäkringar