Skydda ditt husdjur från julens frestelser
Det är en stämningsfull och härlig tid vi har framför oss. Under julhelgen finns extra tid att mysa, äta gott och umgås med släkt, vänner och djur, men bland julens alla godsaker och dekorationer lurar många frestelser som kan bli till faror för husdjuren. Johanna Lydahl, skadechef sällskapsdjur på Sveland Djurförsäkringar, och sakkunnig i frågan, berättar om hur du undviker de vanligaste julfarorna.Söta godsaker kan leda till förgiftning
Chokladpraliner, julskinka, pepparkakor och julklappssnören. Det finns många frestelser för en hund och katt så här i juletider, men det finns mycket du kan göra för att undvika att ditt husdjur behöver uppsöka veterinär under julen.
– Ställ gärna all frestande julmat på behörigt avstånd för husdjuret. Russin, bittermandel och choklad är exempel på godsaker som är direkt skadliga både för hunden och katten. Kakao innehåller det giftiga ämnet teobromin som djuret inte klarar av att bryta ner och det kan leda till chokladförgiftning som kan få dödlig utgång. Andra symptom på chokladförgiftning är buksmärtor och kräkningar. Russin kan ge allvarliga njurskador och bittermandel innehåller vätecyanid, säger Johanna Lydahl, skadechef på Sveland Djurförsäkringar.
Giftigt på julbordet
Det är inte bara söta godsaker som kan vara skadliga, även många ingredienser i flera av julbordets vanligaste rätter kan bli till en fara för en hund eller katt. Visste du till exempel att lök, som är en vanlig ingrediens i köttbullar, prinskorvar och sillinläggningar, kan förgifta hunden och katten?
– Både rå och tillagad lök innehåller ämnet allicin som kan orsaka skador på djurens lever och andra organ. Några symptom på allicinförgiftning är hjärtklappning, diarré, kräkningar och blodbrist, berättar Johanna. Den ojästa degen från lussekattsbakningen behöver man också ställa utom räckhåll för djuret. Ojäst deg kan börja jäsa i magen, vilket gör att alkohol bildas och kan leda till att djuret blir alkoholförgiftat.
Julgranspyntet som kan skada djuret
En glaskula som hänger långt ner i granen, kan vara extra frestande för en katt- och hundtass att slå på, men kan lätt gå sönder.
– Använd hellre plastkulor i granen, säger Johanna. En glaskula går lätt sönder och kan ge sårskador på en mjuk tass. Tar du in en levande gran som julgran, tänk på att undvika att använda växtnäring. Hundar och katter dricker gärna ur julgransfoten och bör inte få i sig av växtnäringen. Även glitter, paketsnören och girlander kan vara frestande för ett djur att leka med. Får djuret i sig detta, kan det bli stopp i mag- och tarmsystemet, inte sällan med en dyr operation som följd.
Ja, julen innehåller många oemotståndliga frestelser för våra djur. Kom därför ihåg att titta till din älskling lite extra under julfirandet.