Håll extra uppsikt över hunden mellan 1 mars och 20 augusti
Mellan den 1 mars och 20 augusti varje år måste du hålla extra stor uppsikt över din hund. Lagen om tillsyn över hundar och katter är till för att skydda vilda djur som får ungar under denna period. Men vad innebär egentligen detta och var får din hund vara lös?
Under våren och sommaren händer det mycket i naturen, till exempel får många vilda däggdjur och fåglar sina ungar. Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.
Läs lagen om tillsyn över hundar och katter här.
Riskerar böter
Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter ska hundar hållas under sådan uppsikt att de hindras från att springa lösa i marker där de kan driva eller förfölja vilt. Hunden måste inte vara kopplad, men kontrollen över hunden ska motsvara ett slags osynligt koppel och i praktiken ska hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Med andra ord så måste den omedelbart lyda när man kallar på den. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen.
Få hundar klarar av att vara utan koppel i naturen. Om det dyker upp en kanin några meter framför är det svårt för hunden att motstå frestelsen att jaga den. Men om du inte håller koll på din hund och den ställer till skada, riskerar du böter. Som hundägare är du nämligen alltid ansvarig för de skador som hunden orsakar.
Full kontroll även annan tid
Även annan tid på året måste hunden hållas under sådan tillsyn att den hindras från att förfölja vilda djur. Det innebär att hunden får vara lös inom synhåll, förutsatt att du kan stoppa den eller kalla in den om den stöter på ett vilt djur. Om du inte kan det, ska hunden gå i koppel eller i lina. Du som hundägare har ett strikt ansvar att din hund inte orsakar ”skador eller avsevärda olägenheter”. Det gäller inte bara vilt utan även betande tamdjur. Även en hund som inte biter djuren, utan bara jagar dem i en hage, är ett exempel på en skada eller olägenhet.
Regler kan skilja sig åt
Reglerna för hunden kan skilja sig åt beroende på vilken kommun du bor i. Som hundägare är du skyldig att känna till vilka lagar som gäller. Om du behöver information om vad som gäller där just du bor kan du kontakta din kommuns Miljö- och hälsoskyddskontor.
I vissa kommuner råder det strikt tillsyn och på vissa platser totalt hundförbud som till exempel i vissa parker, lekplatser, idrottsplatser, badplatser och liknande. Undantag från "kopplingstvånget" gäller endast inom särskilt inhägnade områden som hundrastgårdar. Det här gäller också oavsett storlek och ras på hunden.
Undantag från reglerna kan göras vid till exempel jakt och träning av jakt- polis- och vallhundar.
Kopplingstvång i alla nationalparker
I alla Sveriges nationalparker ska din hund alltid vara kopplad, oavsett hur bra lydnad du har på din hund. Det är med andra ord förbjudet att ta med en hund som inte är kopplat i ett fysiskt koppel.
Ofta kopplingstvång i naturreservat
I vissa naturreservat med känsligt djurliv, med betande boskap eller många besökare måste din hund vara kopplad, oavsett hur bra lydnad du har på den. Läs informationsskylten vid entrén till naturreservatet eller fråga länsstyrelsen eller kommunen för att ta reda på vad som gäller just där.