Smuggelhundar – tecken att håll utkik efter
Många drömmer om att skaffa hund, men det är viktigt att det görs på rätt sätt. Köp inte en hund som förts in i Sverige på ett olagligt sätt. Hur kan man säkerställa att det inte är en smuggelhund?Köp inte en hund som förts in i Sverige på ett olagligt sätt.
Det är lätt att bli ivrig när man söker efter en hund, så ivrig att man inte kollar upp hundens bakgrund ordentligt. Det finns tusentals valpannonser ute på internet, risken finns att några av dem gäller illegala smuggelhundar. Efterfrågan på valpar har ökat i samband med coronapandemin och att människor har börjat arbeta hemifrån. Hundsmugglare drar nytta av detta då det nyligen kommit nya rapporter från Tullverket som säger att det är en kraftig ökning på smuggelhundar vid svenska gränsen.
Valparna som importeras olagligt till Sverige lever ofta i dåliga förhållanden och i trånga utrymmen. Tullverket rapporterar att många av valparna som upptäcks är i så dåligt skick att avlivning måste ske direkt.
Christine Ehrlander, hållbarhetschef på Sveland Djurförsäkringar, ger tips och råd om vad du som hundköpare ska titta efter och tänka på.
Finns det några tecken man kan leta efter?
– Ett varningstecken kan vara att valpen kostar betydligt mindre än vad valpar av den rasen ofta kostar. Om man inte får träffa valparna/hundarna i hemmiljö ska man dra öronen åt sig. Att man inte får träffa mamman till valparna är ytterligare en varningssignal. Ofta kan det vara så att valpar från flera kullar säljs på samma ställe. Så ser valparna ut att vara olika gamla eller av olika raser ska man dra öronen åt sig.
– Om veterinärintygen från besikning och vaccination inte är på svenska så finns det skäl att fundera på hur hunden kommit till Sverige och om vaccinationen är gjord på rätt sätt vid rätt ålder. Valpar under 16 veckor kan omöjligt ha kommit in lagligt i landet. Så är valpen 8 veckor, men vaccinationer är gjorda i ett annat land så kan inte hunden ha kommit in lagligt i landet.
– Det finns ofta inga telefonnummer eller så är det enbart oregistrerade kontantkort i annonser om valpar som säljs. När du köper en valp/hund ska du alltid se till att få en köpehandling där säljarens personuppgifter som namn, adress och telefonnummer framgår.
Hur kan man säkerställa att det inte är en smuggelhund?
– Genom att få träffa uppfödaren, mamman och valparna vid flera tillfällen. Det är bra att ha kontakt med uppfödaren och besöka denne redan innan valparna är födda. Om valpen är registrerad i Svenska Kennelklubben så är den med största sannolikhet född i Sverige. Om valpen inte är registrerad i Svenska Kennelklubben får man vara ännu mer uppmärksam på att man får träffa uppfödaren, mamman och valparna, samt att valpen är chipmärkt, vaccinerad och veterinärbesiktigad i Sverige. Mamman till valparna ska också vara registrerad i hundregistret. Det är dock ingen garanti då det ibland sker att dräktiga tikar smugglas in och får föda valparna i Sverige innan de skickas tillbaka utomlands för nästa parning. Köp bara hundar som är chipmärkta, vaccinerade och veterinärbesiktade i Sverige. Veterinärbesiktningen får inte vara äldre än högst 7 dagar vid köpet.
Vilka länder är de vanligaste att man smugglar ifrån?
– De flesta smuggelhundar kommer från Östeuropa.
Hur är hundarnas förhållanden?
– Hundar på så kallade valpfabriker lever ofta under mycket dåliga förhållanden. Tikarna paras hela tiden tills de inte längre är produktiva, valparna skiljs från sina mammor i för tidig ålder och transporten till de länder där valparna ska säljas är ofta mycket dåliga för valparna/hundarna. Detta innebär ofta trånga utrymmen, dålig hygien, ingen eller lite mat och vatten. Det kan även vara för varmt eller kallt beroende på vilken årstid djuren transporteras. Transporterna uppfyller helt enkelt inte de lagkrav som finns av djurskyddsskäl.
Vad bör man göra om man misstänker att någon säljer smuggelhundar?
– Vid misstanke om smuggelbrott så skall man kontakta Tullverket. Vid misstanke om att en hund förts in olagligt i Sverige så kan man kontakta Jordbruksverket. Om man misstänker vanvård eller att hundarna/valparna man tittar på är i behov av veterinärvård – då ska man kontakta Länsstyrelsen.
Har du några generella tips?
– Planera ditt hundköp i god tid. Besök flera uppfödare och bilda dig en god bild av uppfödaren och dennes hundar. Köp ALDRIG en hund i bakluckan på en parkering.
Vad gör vi på Sveland?
- Vi jobbar med förebyggande information till kunder, bland annat i form av artiklar och nyhetsbrev där vi ger tips på vad man ska tänka på vid valpköp eller köp av en vuxen hund och vilka varningstecken man ska vara uppmärksam på.
- Vi utbildar vår personal löpande.
- Vid införsäkring av en hund ställer vi alltid kontrollfrågor, till exempel frågar vi alltid om köpedatum, om det finns en veterinärbesiktning och namn på uppfödare.Det i sig hindrar ju inte smuggelhundar, men kan ge en vink till både oss och kunden om att allting kanske inte står rätt till.
På Jordbruksverket går det att läsa mer om ämnet.