Jämför pris innan du tar ditt djur till veterinären - kan spara mycket pengar
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker. Trots det frågar en majoritet inte om priset innan en behandling startar, visar en undersökning som Sveland Djurförsäkringar har gjort bland sina kunder.
74 procent av djurägarna svarar att de inte frågade om pris innan behandlingen startade. Av de som hade låtit genomföra en planerad operation av sitt djur, som kan vara mycket dyrt, jämförde endast 14 procent priser mellan olika veterinärkliniker innan tiden bokades.
– Man är inte van vid detta från humanvården. Dessutom är det en oroande situation när djuret blir sjukt eller skadar sig och då är det lätt att ringa första bästa veterinär. Det är något alla vi som är djurägare kan relatera till. Men om situationen inte är akut och möjligheten finns, kan det vara en god idé att fråga om pris hos olika veterinärkliniker och sedan jämföra, säger Linda Kreutz, vd för Sveland Djurförsäkringar.
Stora prisskillnader
Faktorer som kan bidra till de stora prisskillnaderna vid samma diagnos är bland annat storleken på klinikerna, deras geografiska lägen, vilken behandlingsform som väljs och vilka specialkompetenser de kan erbjuda. Om något oförutsett händer under en operation eller om en skada visar sig vara mer omfattande än vad man trott från början, kan det också påverka priset. Det gäller även för akuta tillstånd som sker under jourtid.
Medelkostnad/högsta kostnad, januari - juni 2023
- Korsbandsruptur på hund: Medelkostnad cirka 25 000 kr, högsta kostnad cirka 60 000 kr.
- Abscess på katt (böld i huden som ofta uppkommer efter en sårskada): Medelkostnad cirka 2 500 kr, högsta kostnad cirka 10 000 kr.
Även på häst skiljer det sig mycket i pris mellan samma behandlingar beroende på vilken klinik som anlitas. Under 2022 låg till exempel medelkostnaden för behandling av fång på cirka 2 500 kr, medan den högsta kostnaden låg på cirka 23 000 kr.
Fysiskt veterinärbesök inte nödvändigt i många fall
För att hjälpa sina kunder att göra medvetna val när deras djur kan behöva vård, har Sveland en egen sjukvårdsupplysning för djur – Svelands Vårdguide. Dit kan bolagets kunder vända sig för att få oberoende rådgivning av en legitimerad djursjukskötare eller djurvårdare.
En bedömning görs om huruvida djuret behöver veterinärvård eller om det går att avvakta hemma för att se om det blir bättre. Krävs veterinärvård, hjälper Svelands Vårdguide kunden med att ta fram en lista på vilken vårdgivare den kan ta kontakt med.
Statistik visar att cirka var tredje kund som ringer Svelands Vårdguide inte behöver uppsöka veterinär. Något som både är bra för plånboken och för djuret som slipper stressen av ett onödigt veterinärbesök.
– Att själv kunna ge sitt djur omvårdnad, få rätt rådgivning och komma till rätt veterinär när djuret har behov av det, kan bidra till att minska veterinärkostnader och därmed även på sikt hålla nere priset på försäkringen, säger Christine Ehrlander, hållbarhets- och produktchef på Sveland Djurförsäkringar.
– Med Svelands Vårdguide vill vi på Sveland visa att vi står på våra kunders sida. Vi är ett kundägt djurförsäkringsbolag och att hjälpa våra kunder bli mer hållbara djurägare och erbjuda tjänster som hjälper dem att göra medvetna val är något vi alla vinner på, fortsätter Linda Kreutz.
Så här gör du om ditt djur blir sjukt eller skadar sig
- Är läget akut, åk till veterinär.
- Är läget INTE akut, ring Svelands Vårdguide på 046-276 92 90 för tips och råd.
- Jämför pris mellan olika kliniker innan du bokar en tid.
- På Vetpris.se kan du få hjälp med att hitta veterinärvårdspriser, öppettider och rätt klinik för dina behov.
Undersökningen som Sveland gjorde vände sig till de kunder som hade uppsökt veterinär de senaste tolv månaderna och pågick mellan den 15 och den 22 augusti 2023. Drygt 1 100 personer svarade på undersökningen.