Våra djur lever farligt i trafiken under de mörka månaderna
När dagarna blir allt kortare och mörkret smyger sig på ökar olyckor där sällskapsdjur och hästar skadas eller mister livet i trafiken. I oktober sker till exempel fyra gånger fler olyckor än i juni. Men det finns sätt att minska risken för att ditt djur råkar illa ut.
Enligt Svelands statistik är september, oktober och november de värsta månaderna för trafikolyckor där hundar, katter och hästar är inblandade. I oktober månad skadas till exempel fyra gånger fler djur i trafiken jämfört med i juni. Det går även att se en topp under augusti och september. Framför allt beror detta på att jaktsäsongen då är igång och att jakthundar springer ut i trafiken och blir påkörda.
Hundar överrepresenterade
Hundar är det djurslag som är överrepresenterat när det gäller att skadas i trafiken. Av alla trafikskadeärenden som Sveland hanterar handlade det om hundar i cirka hälften av fallen. Om du promenerar med din hund i en trafikerad miljö ska du hålla den intill dig. Det är viktigt att till exempel inte ha flexikoppel när du vistas i trafiken med din hund eftersom du då inte kan styra den i sidled när kopplet är långt. Hunden kan därför snabbt förflytta sig från en trottoar eller gångväg ut i en körbana utan att du hinner reagera. Även vid övergångsställen ska du hålla hunden vid sidan om dig och inte framför dig eftersom den inte syns lika väl som en människa i trafiken.
Hunden behöver halsband och koppel med reflex. Komplettera gärna med en liten lampa på halsbandet. Har du en hund med mycket päls, är en reflexväst eller ett reflextäcke ett bättre val. Missa inte att ha koll så hunden syns från alla håll, även framifrån och bakifrån.
Se över staketet i hagen
Att hästar blir skadade i trafiken är inte lika vanligt som att hundar och katter blir det, men när det sker beror det många gånger på hästar som har tagit sig ut ur sina hagar. Hästar är flyktdjur och deras instinkt är att försöka springa ifrån sådant de upplever som skrämmande. Det är därför viktigt att hästägare ser över sina staket och hagar med jämna mellanrum för att minimera risken att någon häst kan ta sig ut.
Så minskar du risken för att ditt djur råkar ut för trafikolyckor:
- Håll din hund kopplad. I skogen är långlina ett bra alternativ. Använd inte flexikoppel i trafiken.
- Slarva inte med reflexerna. Både du själv och ditt djur bör ha reflexer när det är mörkt. Reflexerna ska synas både bakifrån, framifrån och från sidorna. Tänk också på att en reflex inte håller hur länge som helst. Kontrollera dina gamla reflexer genom att lysa med en ficklampa mot reflexen på cirka fyra meters håll. Syns reflexen dåligt, syns även du och djuret dåligt och då är det dags för nya reflexer för både dig och din fyrfota vän.
- Vänj ditt djur vid att vistas i trafikerad miljö.
- Se över staketen i hagen, så att hästen inte kan ta sig ut.
Om olyckan trots allt är framme är det viktigt att du har en bra försäkring till ditt djur. Tänk på att du måste ha tecknat försäkringen innan olyckan skett. Här hittar du våra försäkringar till hund, häst, katt och smådjur.
Relaterade artiklar
Använd reflex på kvällspromenaden | Sveland Djurförsäkringar
Trafikolyckor där djur är inblandande; hur går du tillväga om du råkar köra på ett djur?Trafiktips för hästägare