Frågor och svar om kattens språk och beteenden
Är du nyfiken på vad din katt försöker säga dig? I denna artikel svarar vår profil, etolog Emma Almquist på frågor vi fått om kattens språk och beteenden.
Frågor och svar:
Kan en skygg katt bli modigare ju fler gömställen den har?
Studier har visat att ju fler gömställen katterna har, desto fortare vågar de sig fram. Det här har man även sett på djurparker, att om de vilda djuren har fler gömställen, så blir de modigare. Vet djuren om att det finns möjlighet att fly undan om något otäckt skulle inträffa, så är chansen större att de vågar sig fram.
Hur ska man hantera en kattunge som konstant vill snutta och trampa?
Börja med att kartlägga om det är några speciella tider på dygnet det här händer och om det är i någon speciell situation. En del katter börjar med detta beteende när de är väldigt trötta. De tycker det är mysigt.
Försök upptäcka beteendet så tidigt som möjligt och försök avstyra det innan katten har gått i gång. När katten väl är i gång blir det som ett tvångsbeteende, lite som att suga på tummen för ett barn. Det är helt enkelt svårt för katten att sluta. Kan man då plocka upp vilka signaler hos katten som brukar leda fram till detta beteende, t.ex. om kattungen börjar smaska lite och rycka lite i tårna. Då är det lättare att förbygga beteendet genom att aktivera den och göra något annat som fångar kattens uppmärksamhet. På så vis ser du till att katten får andra utlopp för sin energi och stress.
Skulle inte detta hjälpa, be om professionell hjälp och anpassade råd.
När katter slickar på sina tassar och även på sin husse och matte, vad kan det betyda?
Det kan bero på olika saker.
Katter tvättar sig en del. De kan även tvätta varandra och oss människor, vilket till största del är ett positivt beteende. Men det kan också vara ett tvångsmässig stressbeteende, om de tvättar väldigt hårt och aggressivt på en plats i stället för att putsa mjukt. Det blir obehagligt både för katten och för oss människor. Det är ett beteende jag rekommenderar att avbryta och avstyra.
Att katten slickar sig på tassarna kan även vara ett tecken på allergier. Katter kan vara allergiska, vilket tyvärr är ganska vanligt i alla raser och åldrar. Kontakta Svelands Vårdguide, om katterna till exempel slickar sig väldigt mycket i tassarna, på en särskild punkt eller om de slickar sig så mycket att de tappar päls.
Hur ska man bemöta att katten tar in saker utifrån, som möss eller fåglar?
Det är ju på något vis en fin gest att katten kommer hem med det här, men inget vi människor bruka uppskatta. Om ens katt skulle komma hem med en liten ”present”, så försök att inte ge den uppmärksamhet. Blir det uppståndelse kring bytet och kanske till och med mat/godis, så kommer katten med största sannolikhet fortsätta ta in ovälkomna saker i hemmet.
Du kan sätta en bjällra på din katt, så får den inte tag i så mycket på sin jakt. Det är inte så bra för den inhemska faunan att alla katter tar våra småfåglar.
Man kan också införskaffa en tidsbestämd kattlucka, dels så att man kan kolla katten när den kommer in, dels lättare bestämma vilka tider på dygnet katten ska få vara ute. På dagen brukar de få tag på lite färre saker.
Vad betyder det att katten har spända morrhår?
Om morrhåren är spända och hårda är det ofta en stressindikation, på grund av till exempel rädsla. Katten kan också av olika anledningar vara uppe i varv och exalterade, vilket också spänner morrhåren.
Genom att iaktta din katt mycket, kan du lära dig se om din katt spänner sina morrhår. Katter har muskler runt munnen och grövre hårsäckar som morrhåren sitter fast i. Detta innebär att när katten spänner ansiktet så kommer morrhåren att flytta på sig.
Kattens morrhår ska hänga ut, som snälla ”u:n” åt båda sidorna. Om morrhåren späns kommer de i stället få formen som solfjädrar och bli mer raka ut mot sidorna.
Vi har två hankatter, den ena kissar och bajsar utanför lådan och är dålig på att krafsa efter sig. Vi har testat allt: byta sand, flyttat runt lådorna etc. Varför händer detta?
Det kan bero på massor av saker. Kattlåde-situationer har ett väldigt brett spektrum. Er situatuion kan vara ett resultat av en sådan liten sak som att ni kanske bytt ut en fåtölj, vilket gör katten lite orolig och får den att börja skvätta utanför lådan. Men om det inte alltid har varit att den ibland blir lite extra orolig och olyckor sker, så skulle jag kolla med en veterinär. Detta för att utesluta att han har ont någonstans eller har något på gång i ändtarm eller urinvägar.
Det kan också vara bra att kolla på själva lådan. Kanske hade katten föredragit en större låda? En kattlåda ska vara 1,5 x kattens längd från nos till svansbas. Så att katten kan röra sig, vända sig om och sträcka ut sig när de gräver. Se också till så att ni har flera kattlådor i hemmet, minst tre om ni har två katter. Det är också bra att utreda och observera om den andra katten vaktar kattlådorna, vilket gör det svårare för katten att komma till.
Våra katter bits/nafsar gärna, varför kommer detta beteende?
Fundera på vad som händer runtomkring, i miljön, om det är något som kan skapa oro och stress hos katterna. För gärna lite kattdagbok, vad som händer precis innan och efter att katten bits/nafsar, om det går att se ett mönster i vad det är som kan stressa upp dem.
Det är också vanligt att man låter en kattunge eller ungkatt leka med ens händer och fötter, vilket jag starkt avråder från. Detta kan lätt kan skapa en ovana hos katten, i form av att de sätter tänderna i en så fort de är på bushumör, helt enkelt för att det är så de tror att man leker.
Det brukar också fungera väldigt dåligt att knäppa till eller fräsa på katten när de tar till detta beteende. Då är det bättre att ta undan händerna i utbyte mot en kattleksak. Är det en vuxen katt som inte gjort så här innan, plötsligt börjar bita och nafsa i konstiga situationer, så skulle jag kolla med en veterinär för att utesluta att katten inte har ont någonstans.
Vi har tidigare gett våra katter fri tillgång till torrfoder, men har nu begränsat matintaget. Våra katter har då börjat attackera våra ben/fötter. Vad kan vi göra?
Katter ska gärna äta små portioner, ofta. Så det är på många sätt rätt att inte ge fri tillgång till maten. Katter har ju en tendens att gå upp i vikt och få problem med övervikt.
I detta fall skulle jag tro att det handlar om att katterna tidigare ägnat tiden åt att äta som en form av tidsfördriv. Så det är möjligt att de är lite frustrerade över att de inte längre kan äta när de vill, vilket kan göra dem lite understimulerade. Ge dem något annat att sysselsätta sig med.
Läs gärna Svelands artikel om aktivering för innekatten här.
Vår bengalhane har en tendens att jama ofta och högt, framför allt på morgonen och på kvällen när alla ska sova. Han går undan när vi försöker klappa honom. Vad kan detta bero på?
En intressant grej med jamande, är att vildkatter i stort sett inte gör det. Detta är något som katter utvecklat för oss människor, något som vi ”skapat”. Så kattens jamande är något som riktar sig väldigt tydligt till oss människor. Jag skulle tro att det handlar om att katten lärt sig att jamande ger någon form av uppmärksamhet.
Vad exakt er katt vill ha sagt kräver en mer fördjupad, individuell bild av situationen, om det handlar om ren uppmärksamhet eller om han hoppas på mat eller gos och kel. Om kel erbjuds och han väljer att gå undan så handlar det förmodligen om ett uppmärksamhetsbehov, som kanske grundar sig i tristess. Testa och se om det blir bättre genom att trötta ut honom med några minuters lek en stund innan det är dags för familjen att gå och lägga sig. På så vis kan man förebygga jamande och otåligt trampande. Läs gärna Svelands artikel om aktivering för innekatten här.
Vår hankatt hoppar upp på oss när han vill mysa. Kan vi avvänja detta beteende?
I det här fallet skulle jag vara uppmärksam på om katten ger någon slags förvarning innan han bestämt hoppar upp på er. Ge honom uppmärksamhet för det i stället. På så sätt kan man förebygga beteendet och undvika att katten skapar en dålig vana.
Jag hade också sett till att han inte får ut något av detta beteende, genom att rygga tillbaka och direkt fortsätta göra något annat, utan att ge honom er uppmärksamhet. Undvik att bli sur, som också är ett sätt att visa uppmärksamhet på. Det kan dessutom göra så att katten blir rädd, vilket sällan leder till något bra.
Var också observant på om det är vid några speciella tider eller stunder på dagen som han gör detta, kanske direkt efter maten när han fått lite energi? Då kan ni under en period försöka lägga in en liten extra kelstund där, som kan fungera förebyggande. I det stora hela vill han nog bara ha kärlek.
Liknande artiklar
- Skötsel och omvårdnad3 min lästid
Kattens dräktighet – så här tar du hand om en dräktig katt
Väntas det kattungar där hemma? Då behöver du ge den blivande kattmamman lite extra kärlek. Så här tar du hand om en drä... - Skötsel och omvårdnad3 min lästid
Löpkatter – vad händer när katten löper?
Är din honkatt extra gosig, jamar högljutt, stryker sig intensivt mot möbler och kanske börjar markera inne? Då är hon f... - Skötsel och omvårdnad3 min lästid
Hållbar kattägare – Återbruka och laga
Att bli en mer hållbar kattägare handlar mycket om att tänka efter före och göra smarta val. Vi tror också på att det sk...