Välkommen kattunge – att tänka på när du ska hämta din katt

Att välkomna sin nya katt och familjemedlem kan vara både spännande och lite nervöst. I denna artikel har vi samlat sånt du kan behöva tänka på inför att du ska hämta din kattunge. 

Checklista 

Innan du får hem din lilla kattunge finns det några saker du måste göra och ha koll på: 

  • Skaffa en bra kattförsäkring från den dagen du får hem din katt. Läs om vår mest populära kattförsäkring.

  • Kattsäkra hemmet. Plocka undan giftiga växter, ömtåliga föremål och farliga elkablar (använd gärna kabelskydd). Gör detta innan du välkomnar hem din katt. Det är även bra att fundera på om det finns ställen som en katt kan ta sig in av nyfikenhet eller rädsla och där den sedan kan fastna, till exempel bakom en frys eller tvättmaskin. Läs mer i vår artikel om farligheter i hemmet

  • Ordna så att din nya katt får ett mikrochip, ifall den någonsin skulle gå vilse. Från och med 1 januari 2023 ska din katt vara id-märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Det gäller såväl innekatter som utekatter.

  • Ha hemmiljön färdig. Att ta in nya saker i hemmet kan orsaka stress hos en katt, framför allt i en miljö som för övrigt är okänd och ny. Därför är det bättre att så mycket som möjligt finns på plats redan från början innan du introducerar din katt till sitt nya hem. 

Saker du behöver till din kattunge

  • En säker kattbur med dörr som går att stänga. 

  • Skålar. Välj gärna skålar keramik eller glas, i stället för metall. Vissa katter gillar inte reflektionerna eller skuggorna i metallskålen. Se till att skålarna är tillräckligt breda för att katten ska kunna luta sig fram och äta/dricka utan att morrhåren rör vid kanterna, katter brukar inte gilla det. Välj även bort plastskålar, för att försöka undvika kattakne/svarthaka. 

  • En kattlåda med kattströ/sand och spade. Det är bäst att under den första tiden använda samma sort som hos uppfödaren eller katthemmet

  • En kattbädd. 

  • Pälsvårdssaker, särskilt om katten är långhårig. 

  • Halsband eller sele och koppel.
  • En klösmöbel. Att klösa är viktigt för katter, det är ett naturligt beteende som hjälper katten att hålla sig i form. En dedikerad klösmöbel bör även distrahera katten från möbler.
  • Olika kattleksaker. En pappkasse med avklippta handtag är ett spännande gömställe, hopskrynklat papper prasslar roligt och en pingisboll beter sig som ett betesdjur på flykt och stimulerar jaktinstinkten hos din katt. Korkar, toalettrullar och leksaker på snöre brukar också vara oemotståndliga.
  • Mat för kattungar. Den bästa maten för kattungar är den som har gjorts specifikt för deras ålder. Fortsätt gärna med det foder din kattunge fått hos uppfödaren eller katthemmet. Gå långsamt gradvis över till ett nytt foder, om du bestämmer dig för att byta. Ha koll på hur din katts mage reagerar på foderbytet. Om din katt reagerar, backa i övergången och ge katten längre tid att vänja sig. Oavsett vilket foder din kattunge får, är tumregeln för utfodring "lite men ofta".
    Läs mer i vår artikel om kattfoder.

Hemresan 

Innan en kattunge får tas från sin mamma måste den ha fyllt 12 veckor (14 veckor gäller för raskatter stambokförda inom SVERAK). Behandla gärna kattburen med en lugnande feromonspray och placera den på ett plant och säkert utrymme i bilen. Förbered gärna buren med mysiga filtar och lägg en täckande filt över buren under hemfärden. Du kan också gömma några godisbitar i tyget för att hålla katten aktiv och underhållen under resan. Kör försiktigt och åk direkt hem efter att du har hämtat katten. Läs mer på Jordbruksverkets hemsida. 

Tips! Fråga gärna uppfödaren/katthemmet om du kan ta med dig en filt hem som luktar som kattens familj. Att ha någonting bekant i hemmet kan göra att kattungen känner sig lugnare under den.

Som kund hos Sveland har du fria samtal till både Svelands Vårdguide och FirstVet. 

Kontakta oss om du har några frågor!

Du kan även ringa oss

046-276 92 00

Intressant för dig

Sveland Kattförsäkring