Det är skillnad på den afrikanska vildkatten, som vår tamkatt har sitt ursprung från, och den domesticerade katten som vi lever med idag. Ursprungskatten är ett ensamlevande djur som tolererar andra katter ganska dåligt.
När katten domesticerade sig själv var den tvungen att börja tolerera andra katter för att kunna leva hos och med oss. Med tiden har visa katter till och med blivit sociala. Beroende på vad man avlar på för katter, så kommer vissa katter att kunna vara jättesociala. Men det finns väldigt lite garantier för detta och på ett sätt har vi omvandlat ett inte socialt djur, till ett socialt djur. Därför är katter lite mindre förutsägbara i sitt sociala beteende än vad till exempel hundar är.
Det viktigaste att tänka på är att katterna inte påverkar varandra negativt, snarare än att de ska påverka varandra positivt. Att katterna har negativ påverkan på varandra hade till exempel kunnat vara om en alltid går när den andra kommer, om en inte får vara i alla delar av hemmet och om det blir konkurrens om familjemedlemmarna.
Det är bra att tänka att det ska finnas lika många resurser (toalådor, matskålar, klösbräder, sovställen etc.) som antal katter, plus en. Alltså tre av varje i ett hem med två katter. Detta för att katterna ska ha valmöjligheter och inte behöver gå på varandra.
Man kan ge hanen något annat att göra en liten stund och passa på att ge honan kel och uppmärksamhet. Man kan också göra så att två personer kan kela med varsin katt. Men det är viktigt att visa hanen att han inte förlorar och nödvändigtvis går miste om kel, när du myser med den andra katten. Att du helt enkelt visar att det går att kela med båda samtidigt, på varsin sida, och på så vis ser till så att båda får utrymme.
Säkerställ också att hanen får kel i andra situationer, och inte bara när han väljer att putta bort honan. Om han upplever att det är det enda sättet att få kel på, så kan han lätt sätta det i system. Så se till att även överösa hanen med kel, så att han lär sig att han inte behöver knuffa och putta för att få vara med.
Släpp inte ihop katterna direkt. Först är det bra att låta dem utbyta dofter med varandra och se till så att den nya katten i lugn och ro får utforska alla delar av hemmet, när den inbodda katten befinner sig i en annan del av hemmet.
Introducera gärna katterna för varandra med ett avgränsade nät eller galler mellan sig, och var extra observant på deras kroppsspråk.
Läs mer här: Så här för du samman katterna