Hållbar kattägare del 1: Skaffa katt
Är du intresserad av att skaffa katt och vill göra ett hållbart val? Vill du köpa raskatt eller huskatt? Från uppfödare eller adoptera? Valen är många och stora, förhoppningsvis kommer du ju att spendera många år med din nya vän. Det är viktigt att du frågar dig själv i vilket syfte du vill skaffa katt – efter det kan du göra val som är hållbara, såväl för dig som för katten och vår omvärld.
Är du intresserad av att ställa ut din framtida katt, eller kanske nyfiken på uppfödning? Då kan en raskatt säkerligen intressera dig. Är du snarare ute efter sällskap, en lekkamrat och tycker inte att tävlingar intresserar dig? Då är en huskatt nog det rätta valet.
I vilket fall är det väldigt viktigt att vara påläst inför kattköpet; i vilket syfte vill du skaffa katt? Undersök vilka raser som passar till just det syftet, och läs på om vilka sjukdomar som är vanliga att drabba just de raserna. Försök sedan göra ett medvetet val och köp en så frisk och hälsosam katt som möjligt. Du kan läsa mer om sund avel i den fjärde delen av artikelserien.
Att tänka på inför köp av raskatt
- Kontakta rasklubben. Om du är intresserad av att köpa katt av specifik ras kan du prata med tillhörande rasklubb, och se om de kan rekommendera en uppfödare.
- Kolla uppfödarens referenser – kom i kontakt med andra köpare. Om du fått nys om en uppfödare som verkar intressant, kan du testa att höra dig för i grupper på sociala medier, om någon känner till uppfödaren och kan hjälpa dig att få en uppfattning om dennes verksamhet och katter. Du kan även be rasklubben om att få komma i kontakt med någon som har köpt katt hos uppfödaren tidigare, för att se hur de upplevt uppfödaren, köpet och hur deras katter mår.
- Läs på och lär dig om rasen. Desto mer du kan om rasen och avel, desto mer medvetna val kan du göra. Prata med kunniga ägare av rasen. Gå på utställningar och prata med uppfödare där, träffa olika uppfödare av rasen och skapa dig en bild av hur hälsosamma katter av den specifika rasen brukar och bör se ut.
- Gör efterforskning och ställ många frågor. Ta med dig det du läst om i denna artikel. Hälsa på hos uppfödaren och ta reda på eller fråga om hur katthonan mådde under dräktigheten, hur ofta uppfödaren tar kullar, hur katthonans mentalitet verkar och hur katthonans tidigare kullar sett ut och mått. En seriös uppfödare tar sig tid att svara på dina frågor.
Innan du får hem katten ska ett köpeavtal skrivas och en veterinärbesiktning göras. Den ska också vaccineras och i en del fall avmaskas (om den uppvisar symptom och du därför misstänker att den drabbats av mask). Glöm heller inte bort att id-märka och ägarregistrera din katt.
Alternativ till avel – adoption
Det kan kännas svårmotiverat att bidra till avel när det finns så många katter utan hem. Att adoptera en katt är därför ett hållbart alternativ. I Sverige finns det ca 100 000 hemlösa katter som längtar efter nya hem, och ett hundratal katthem som är nästintill överfyllda med övergivna katter och kattungar. Man kan självklart adoptera både raskatter och huskatter, men den vanligaste katten på katthemmen är den sistnämnda. Alla de katter som inte har en stamtavla, dvs. är blandraskatter, benämns som huskatter. De är de vanligaste katterna i Sverige, inte minst eftersom hemlösa katter kan föröka sig fritt. Men de är även populära eftersom huskatter generellt sett är friskare än raskatter och mycket trevliga sällskapsdjur.
Genom att adoptera en katt bidrar man till ett hållbart djurägande. Fundera på om du skulle kunna tänka dig att adoptera en omplaceringskatt. Personalen på de svenska katthemmen är ofta mycket kunniga, och om du är intresserad av att adoptera en katt brukar de vara duktiga på att para ihop dig med en katt som passar dig och din livsstil. Vi på Sveland stöttar några av katthemmen i Sverige. Du kan läsa mer om vårt engagemang här.
Våra tips om du vill adoptera en katt:
- Tänk på att en katt lever i 10–15 år och att man behöver ansvara för katten under hela djurets liv.
- Se till att katten är ID-märkt och vaccinerad mot kattpest samt kattsnuva.
- Fr.o.m 1 januari 2023 måste ras-kattungar (vars uppfödare är SVERAK-medlemmar) i alla FIFE:s medlemsländer vara minst 14 veckor gamla innan de får lov att lämna sin mamma. Annars gäller 12 veckor för att katten ska vara leveransklar.
- Teckna en försäkring till katten, man vet aldrig när olyckan är framme.
Artikelserien Hållbar kattägare: