Hållbar kattägare del 3: Foder
En av den största miljöboven när det kommer till kattägandet är kattens foder, mycket eftersom katter måste äta en kost bestående av kött. Att se över kattens foder kan därför vara ett första steg mot minskad klimatpåverkan. För att din katt ska må bra behöver den få i sig rätt mängd, rätt näringsämnen och rätt energi anpassat till kattens ålder och aktivitetsnivå.
Katten behöver äta kött
Till skillnad från hunden är katten en strikt köttätare och måste ha en viss mängd kött i sitt foder. Detta beror på att kattens kropp inte kan producera aminosyran taurin, vilket den får genom att äta animaliskt protein. Katten behöver äta mer kött per kg kroppsvikt än vad en människa behöver, men det innebär inte att katten uteslutande måste äta kött för att må bra. Den behöver också få i sig rätt mängd av till exempel kolhydrater och fibrer. Se alltid till att katten får foder som är anpassat för just katter, och inte andra djur. Detta för att säkerställa att den får i sig rätt näringsämnen.
Vissa foderproducenter lyfter gärna fram en väldigt hög köttmängd i sitt foder som ett positivt och säljande koncept. Men foder med så hög kötthalt som möjligt är inte per automatik det bästa fodret. Speciellt inte ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom produktionen av kött och köttbaserat foder medför ett stort koldioxidutsläpp.
Om du vill minska utsläppen av växthusgas genom att minska mängden rent kött i dina inköp av kattfoder, läs innehållsförteckningen på foderförpackningen och välj foder med ingredienser som till exempel: ”benmjöl”, ”fjädermjöl”, ”biprodukter från” och ”köttmjöl”.
Något man som djurägare kan tänka på är att inte ge sin katt för mycket mat, dels för kattens välmående och hälsa, dels för att hålla nere matkonsumtionen och matsvinnet. Katter äter vanligtvis ofta och lite, vilket kan göra det svårt att hålla koll på om man portionerar ut lagom mängder. Med hjälp av en foderautomat kan man minska kattens matsvinn och veta när katten nått sitt dagliga foderintag.
Köttkonsumtion och olika typer av kött
Katten måste alltså äta animaliskt protein, och en hög köttkonsumtion ger upphov till en hel del utsläpp av växthusgaser. Men olika typer av kött ger även upphov till olika mycket utsläpp. Om man tittar på nötkött, lamm, gris och kyckling, som ofta ingår i djurfoder, så ger nötkött upphov till störst utsläpp av växthusgaser. Av de tre nämnda typerna av kött ger kyckling upphov till lägst utsläpp per kilo kött. Å andra sidan bidrar betande djur som kor och får till att hålla det svenska landskapet öppet och bidrar till den biologiska mångfalden.
Det finns även några andra aspekter gällande kött som kan vara bra att tänka på. Ofta tänker vi på varifrån den mat vi köper i mataffären kommer, men inte lika många av oss funderar över varifrån innehållet i kattmaten kommer. Djurskyddslagstiftningen ser olika ut i olika länder och även antibiotikaanvändningen skiljer sig mycket åt beroende på var djuren föds upp. Jämfört med andra länder har Sverige ett starkt djurskydd och antibiotikaanvändningen är låg då antibiotika enbart får ges till sjuka djur. Ett sätt att bli en mer hållbar djurägare kan därför vara att välja kattmat som gjorts på svenska råvaror eller som är märkt med exempelvis KRAV eller EU-blomman.
Andra proteinkällor
All kattmat innehåller ju inte kött från exempelvis kyckling, får eller gris. På marknaden finns en mängd foder med andra proteinkällor så som kött från vilt eller fisk. Katter kan äta mat med många olika ingredienser och det viktigaste är att hela kattens näringsbehov tillgodoses, vilket det kan göras av många olika proteinkällor. Det kan finnas flera skäl till att ge sin katt mat med andra än de traditionella proteinkällorna. Vissa katter tål inte alla typer av protein i maten och då kan det vara nödvändigt att försöka hitta en proteinkälla som katten inte tidigare ätit.
Eller så kanske du som kattägare har god tillgång på viltkött och möjlighet att göra din kattmat själv. Att laga egen kattmat går självklart bra, men kräver mer kunskap om näringsämnen – speciellt för att få till rätt balans mellan vitaminer och mineraler och att det livsnödvändiga taurinet måste tillsättas. Är du osäker finns det bra böcker i ämnet och ofta färdiga recept du kan följa.
Valet av proteinkälla kan även påverka fodrets utsläpp av växthusgaser. Insekter är en proteinkälla som har en mycket låg klimatpåverkan. Studier visar att många olika insekter och insektslarver är rika på protein och har en hög smältbarhet, vilket gör dem lämpliga som ingrediens i kattfoder.
Artikelserien Hållbar kattägare: