Id-märk och registrera din katt
Det är inte ovanligt att man ser lappar om försvunna katter eller efterlysningar på sociala medier om katter som hittats skadade. Dessutom finns det tusentals hemlösa katter i Sverige. Genom att id-märka och registrera sin katt blir det lättare att återförenas om den springer bort eller råkar ut för en olycka.Den 2 mars 2022 beslutade Sveriges riksdag att det blir obligatoriskt för alla kattägare att id-märka och registrera sin katt, på samma sätt som det nuvarande systemet med märkning och registrering av hundar. Syftet med detta är att tydliggöra ägarens ansvar för katten, öka skyddet för katter, minska lidande och att försöka få ner antalet hemlösa katter i Sverige.
Johanna Lydahl, skadechef på affärsområde Sällskapsdjur, ser mycket positivt på den nya lagstiftningen. Hon menar att märkning och registrering definitivt kommer att verka för att kattens status höjs. Hon har en förhoppning om att det i sin tur kommer att öka antalet försäkrade katter, vilket kommer att leda till att fler katter får adekvat veterinärvård.
- Svelands mål är ett hållbart djurägandeskap vilket bland annat bygger på att djuret har ett egenvärde. Jag ser fram emot en tid när alla katter har ett tryggt hem och en varm bädd att vila i. Likaså att alla katter får den omsorg och vård som de behöver för att må bra och hålla sig friska. Vi på Sveland brukar säga att den bästa skadan är den som aldrig händer, men kring hemlösa katter är det omöjligt att förebygga och undvika lidande, säger Johanna.
Det här gäller från och med den 1 januari 2023:
- Samtliga katter ska vara märkta innan fyra månaders ålder.
- Katter födda före den 1 januari 2008 behöver inte märkas.
- Ägaren ska märka och registrera sin katt, märkningen ska vara bestående och kraven gäller ”katter som stadigvarande finns i Sverige”.
- Länsstyrelserna får möjlighet att meddela förelägganden om att bestämmelserna om märkning och registrering ska följas. Förelägganden får förenas med vite.
Så här id-märker du din katt
Du kan id-märka katten antingen genom mikrochip eller örontatuering hos veterinären. I samband med märkningen får du en blankett där du fyller i dina kontaktuppgifter och skickar in till id-registret.
Vid märkning med mikrochip injiceras ett chip under huden på katten i nackskinnet. Det innebär att det krävs en avläsare för att kunna få fram id-numret, vilket ofta polis och veterinärer har tillgång till.
En örontatuering har fördelen att alla kan se id-numret och söka efter ägaren i registret. De kan dock blekna efter en tid och bli svårlästa. Vissa väljer därför att märka med båda metoderna för säkerhets skull.
Vem är ansvarig?
Det är du som ägare av djuret som ansvarar för att katten ID-märks och att ägarskapet registreras i Jordbruksverkets register, men andra personer, t.ex. en veterinär, uppfödare eller en person som överlåter en katt, kan också se till att detta blir gjort. Det kan variera beroende på hur uppfödaren väljer att göra. Om katten är veterinärbesiktigad innan överlåtelsen så är det vanligt att märka i samband med det. Uppfödare som får många kullar om året har detta som rutin, eftersom besiktning är ett krav för att deras dolda fel-försäkring ska gälla. Men det är även många fall där köparen märker själv. En ID-märkning görs via chip eller tatuering, därefter ska katten registreras.
E-tjänsten hos Jordbruksverket där du kan registrera din katt öppnade den 2 januari 2023.