Skötsel av den gamla katten
Det är viktigt att ta väl hand om sin katt när den blir gammal. Även om den inte är lika pigg och alert som innan och mer än gärna ligger och drar sig extra länge i mysvrån, är det ändå viktigt att visa katten särskild uppmärksamhet och omsorg på äldre dagar.När blir katten gammal?
När katter uppnår tio års ålder brukar man kunna se att de blir mer stillsamma, sover mer och sparar på energin. Tamkatter blir vanligtvis runt 15 år men det blir allt vanligare att katter blir över 20 år gamla. Eftersom äldre katter sover en stor del av dygnet, är det viktigt att ge din katt en lugn och stillsam plats i hemmet att sova på.
Minskad rörlighet
Minskad rörlighet i form av stela leder är ett vanligt ålderstecken på äldre katter. När muskler och leder förlorar i styrka blir det allt jobbigare för katten att hoppa upp i soffan eller upp på fönsterkarmen m.m. Du kan underlätta för katten att komma upp på höjden genom att göra små trappsteg och liknande. Passa även på att ge din katt massage emellanåt, det stimulerar både kattens blodcirkulation och ämnesomsättning.
Pälsvård
Äldre katter har svårare att ta hand om sin päls. Det beror på att de har svårare att nå överallt på kroppen med sin tunga och tassar när de blir gamla. Om din katt är långhårig, se till att du kammar och borstar igenom pälsen flera gånger i veckan för att undvika att tovor ska uppstå. Korthåriga katter bör borstas minst en till två gånger i veckan.
Mat för äldre katter
Det är viktigt att utfodra katten rätt när de blir äldre. Det är vanligt att äldre katter går upp i vikt när de blir äldre, särskilt för innekatten. Om din katt lider av övervikt, bör du se till att katten aktiveras och utfodras med en lagom mängd foder. Vissa gamla katter magrar istället när de blir äldre vilket kan bero på flera olika saker. Det kan bero på att katten inte gillar sin mat, drabbats av tandproblem eller har fått en systemisk sjukdom. Äldre katters smak- och luktsinne försämras även på ålderns höst vilket kan minska kattens matlust. Se till att byta till ett foder som är anpassat för seniorkatter och testa att hälla en matsked köttsky eller fiskspad över maten. Misstänker du att din katt magrat av på grund av en systemisk sjukdom bör du kontakta veterinär för en utredning.
Mindre motion
Som kattägare är det även viktigt att hålla katten i bra hull och aktivera katten på olika sätt. En timmes lek om dagen brukar vara tillräckligt för de flesta äldre katter. Du kan till exempel väcka jaktlusten genom att studsa en boll i marken eller dra i ett snöre med en tygmus. Se till att inte tvinga katten till något, om katten verkar trött bör du dra ner på tempot eller avsluta leken.
Vatten
Katter kan dricka mindre när de blir gamla. Det är därför viktigt att de har tillgång till rent och friskt vatten varje dag. Ett tips kan vara att sätta fram ett par vattenskålar runt om hemmet för att få katten att dricka mer. Du kan även ge katten ett foder som innehåller mycket vatten.
Tandvård
Äldre katters tänder är ofta i dåligt skick och medför att de lättare drabbas av olika tandproblem. Det är viktigt att ta hand om kattens tänder under hela livet. Om man ser till att katten har en bra munhälsa redan i tidig ålder, är chansen större att katten slipper besvär på äldre dagar. Undersök din katts mun regelbundet och borsta tänderna på katten.
Klor
Eftersom gamla katter är mindre aktiva, slits inte klorna på samma sätt som innan. Se därför till att klippa klorna om de blir för långa. Ett annat tips kan vara att försöka göra klösbrädan eller klöspelaren mer lockande med till exempel kattmynta.
Ögon och öron
Det är viktigt att hålla kattens öron rena och friska. Om din katt fått intorkat sekret i ögat, ta bort det varsamt med en bomullstuss.