Hållbar smådjursägare: Snacks
Finns det någon poäng i att köpa färdiga snacks i djuraffären? Nej, egentligen inte. Svelands profil, etologen Emma Almquist tipsar om vad du behöver tänka på gällande snacks till smådjur, och även hur du kan göra hållbart godis hemma som din lilla kompis mår bra av.
Undvik morot åt kaninen och marsvinet
Du kanske har sett att det säljs små påsar med olika typer av torkade frukter och rotfrukter i djuraffären. Självklart går det lika bra att torka själv, hemma i sin ugn. Men eftersom man gör undvika att ge sin kanin eller marsvin för mycket morötter eller andra söta grönsaker och frukter, rekommenderar vi ett annan enkelt och hållbart godis till ditt smådjur: färska örter.
Odla färska örter
Emmas smådjur älskar oregano och timjan som hon har i en kruka i fönstret. Det är ett nyttigt och hållbart snacks som är enkelt att sköta om.
– Desto mer örter man klipper av, desto mer växer det. När jag byter vatten till marsvinet häller jag samtidigt vatten på örterna och det växer ju hur fort som helst, bara man sköter det lite, berättar hon.
Tänk på mängden
De sorters örter som vi kan äta kan även ditt smådjur äta, men precis som med allt godis finns det mängdbegränsningar.
Vilda smådjur har inte tillgång till mängder av färska grönsaker, frukter och örter i det vilda – och det är deras kroppar anpassade efter. Till exempel bör ett marsvin inte konsumera mer paprika per dag än storleken på en tändsticksask. Även örter måste serveras med måtta och oavsett snacks så måste man långsamt vänja djuret vid att äta det. Ta reda på vilken mängd som är rimlig för ditt djur innan det är dags för lördagsgodis.
Gnagpinne – lika gott hemmaklippt som köpt
Smådjur har inget behov av gnagpinnar för att slita ner sina tänder, det arbetet står höet för. Men om man trots det vill ge sin lilla kompis något speciellt, som dessutom är enkelt och hållbart, är det säkra kortet att servera en gren från ett fruktträd. Även burfåglar och papegojor älskar att skala barken av pinnar, även om de inte huvudsakligen ser det som godis.
Plocka inte grenar från marken, utan klipp en gren som du vet att du får lov att ta, och titta igenom grenen noga för att se så att se till så att den inte är angripen av något. För att vara extra säker kan man skölja av och sedan frysa grenen för att säkerställa att eventuell ohyra inte finns kvar.
Läs resterande delar av artikelserien:
Läs mer om vad man bör tänka på kring djurens kost: