Hästens dräktighet
Väntas det tillökning i stallet? Vi tipsar om vad du ska tänka på när du har ett dräktigt sto att ta hand om.
En häst är dräktig i ungefär elva månader, men längden på en dräktighet kan variera plus/minus en månad. En första undersökning kan göras någon gång mellan dag 16-19 efter betäckning, och runt dag 28-30 görs en andra undersökning. Undersökningarna utförs av veterinär antingen genom ultraljud, blodprov, urinprov eller rektal palpation (veterinären känner på livmodern genom att föra in sin hand i hästens ändtarm.)
Efter ungefär 150 dagar börjar fölfostret att växa i en rasande fart, när ytterligare 100 dagar har gått brukar det väga någonstans mellan 10-15 kilo.
Här kan du läsa vidare om hur man förbereder sig inför fölningen och hur en fölning går till.
Ta hand om dräktigt sto
Dräktiga ston behöver lite extra omvårdnad och tillsyn. Se till att miljön där stoet vistas är lugn och trygg. Avmaska och vaccinera henne enligt veterinärens rekommendationer. Titta till ditt sto varje dag, känn igenom henne och håll koll på hur hon mår.
Under dräktighetens gång kommer hon att bli större och tyngre, därför är det viktigt att sköta hovarna noggrant för att minska risken för överbelastning av leder och ligament. Du kan motionera stoet som vanligt under början av dräktigheten, men under tiden som dräktigheten fortskrider ska du successivt trappa ned motionen. I slutet kan det räcka med några lugna promenader eller att låta henne gå fritt i hagen. Var hela tiden lyhörd för hur hon mår och självklart ska du anpassa motionen efter individen.
Minst en månad innan beräknad fölning ska stoet få bekanta sig med stallet där fölningen planeras. Detta är för att hon ska kunna bo in sig och få möjlighet att utveckla ett bra immunförsvar mot de organismer som finns i stallet. Tänk på att ett dräktigt sto inte ska transporteras mindre än 35 dygn innan beräknad fölning, om det inte krävs av akuta skäl.
Undvik smittspridning
Det är extra viktigt att vara noga med hygienen och se till att minska risken för smittspridning i stallet när du har ett dräktigt sto. Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, är en sjukdom som kan orsaka bland annat feber, förkylning och i värsta fall förlamning hos häst. Viruset kan också orsaka plötsligt kastning, det vill säga en abort, hos dräktiga ston.
Här hittar du tips på hur du minskar risken för smittspridning i stallet.
Välj ett bra foder
Välj ett grovfoder av bra kvalitet. Under den första tiden av dräktigheten behöver du inte öka på mängden foder, men de tre sista månaderna ökar stoets energibehov stort. Under slutet av dräktigheten kan hon behöva upp till 30% mer foder än vanligt. Hon kan också behöva tillskott av mineraler och vitaminer.
Försäkra ditt dräktiga sto
Mycket oförutsett kan hända under en dräktighet och en fölning. Sveland Foster är en försäkring för dräktiga ston som ger skydd för uteblivet eller förlorat föl. Det ingår även veterinärvårdsförsäkring med 100 000 kr för det levande fölet de första 30 dagarna. Försäkringen kan tecknas tidigast från 40 dagars dräktighet och senast 25 dagar före beräknad fölning. Läs mer om vår populära fosterförsäkring här.