Alla artiklar
Skötsel och omvårdnad
3 min lästid

Tips inför höstens installning

Under sensommaren och i början av hösten minskar näringen i betet snabbt vilket betyder att det börjar bli dags att tänka på installning av hästarna. Vi listar vad som är bra att göra inför säsongen.  
Senast uppdaterad 5 december 2024
Grå häst

Köp in foder 
Nu är det hög tid att köpa in hö och/eller hösilage. Gör även en individuell foderstat för varje häst i stallet. Se till att du har en bra förvaringsplats för fodret. Platsen ska vara torr och ha bra ventilation. Se också till att inga skadedjur kan komma åt det. 

Storstäda 
Städning kanske inte är det roligaste, men ett rent stall är nödvändigt för att hästarna ska hålla sig friska och glada. Stall som är dammiga och smutsiga kan vara skadligt för till exempel hästarnas luftvägar. I ventilationsfilter samlas mycket damm och andra partiklar, se därför över dem regelbundet. 

Rengör alla boxar genom att ta ut spån och halm och spola av eller skura rent. Glöm inte att rengöra krubbor och vattenhinkar. Låt boxarna torka upp ordentligt innan du fyller på med nytt spån eller halm. Sopa eller spola rent alla golv i stallet. Torka av fönster och hyllor. Passa också på att tvätta smutsiga täcken, schabrak och benskydd. Här kan du läsa 10 smarta tvättips för ryttare.

Se över brandskyddet 
Se till att brandsläckare och brandvarnare fungerar och inte är förtäckta. Informera alla som använder stallet om utrymningsvägar och se till att inget ställs i vägen för dem. Kontrollera jordfelsbrytare och att hästarna inte kommer åt några elledningar. Täck aldrig för element med kläder eller täcken. Läs vår artikel om brandsäkerhet i stallet här. 

Uppdatera stallapoteket 
Saker som är bra att ha i sitt stallapotek är termometer, brems, bomull, koksaltlösning och sårtvätt, kompresser, gasbinda, engångshandskar, någon mjukgörande salva, blodstopp och en mild tvål. Ha också verktyg som pincett och sax tilltillgängligt. Här hittar du en checklista på vad som är bra att ha i sitt stallapotek. 

Tänk på magen
Övergången från betesgräs till hö eller hösilage är en stor omställning för hästens mage. En genomtänkt planering av installningen minskar risken för att hästarna får problem eller blir sjuka. En häst som utsätts för plötsliga foderbyten kan till exempel drabbas av kolik. Läs mer om kolik här. 

Tänk därför på att gå långsamt fram i början och successivt vänja hästarna vid det nya fodret. Ett alternativ är att under en tid stalla in hästarna på natten och låta dem beta i hagen under dagtid. Du kan också börja stödutfodra hästarna med det grovfoder de ska äta under vintern en tid innan de ska stallas in. 

Hö och hösilage innehåller betydligt mindre vatten än vad gräs gör. Därför är det viktigt att hästarna alltid har fri tillgång till, och får i sig tillräckligt med vatten. Ett knep för att få dem att dricka mer kan vara att blötlägga betfor i extra mycket vatten eller att smaksätta vattnet med äppelbitar. Här kan du läsa mer om hur du utfodrar hästen rätt. 


Reletarade artiklar: 
Minska smittspridning i stallet | Sveland Djurförsäkringar
Undvik smittsamma sjukdomar i stallet 
Miljövänligt stall