Lär dig läsa hundens svans – det här betyder olika typer av svansvift
Betyder en viftande svans att hunden är glad? Nej, inte alltid! Etolog Emma Almquist berättar om vad hunden egentligen försöker säga med sin svans.
Hunden viftar på svansen – men vad är det den försöker säga? Svansvift betyder inte alltid glädje. Det är mycket viktigt att titta på svansens höjd, vilken typ av viftande som sker och framför allt vilken situation hunden befinner sig i samt vad resten av hundens kroppsspråk säger.
Detta försöker hunden säga med sin svans
- En svans som viftar lite oregelbundet – fram och tillbaka, upp och ner – visar på en glad hund. Svansen roterar lite, som en helikopter. Det syns på hundens lätta kroppsspråk om den är glad.
- En svans som pekar ganska rakt ut och svingar lätt när den går, visar på en medeltaggad, ganska alert hund.
- En lägre hängande, mjuk svans visar på en hund som är lugn och nöjd. Den kan vifta på svansen lite som en pendel, men svansen kan också rotera lite hit och dit.
- När svansen viftas lågt och svepande, som en sopkvast, kan det även vara ett avväpnande sätt för hunden att tydligt visa att den är snäll. Svansen på en lugn, nöjd hund och svansen på en rädd eller stressad hund kan se väldigt lika ut! Det är viktigt att se till situationen och titta på resten av hundens kroppsspråk för att avgöra vad hunden försöker säga.
- Om svansen pekar rakt upp, ofta även viftande, betyder det ofta att hunden är vaktande, alert eller uppe i varv. Det ser ut lite som ett höjt varnande finger.
- Om hunden har svansen instucken mellan benen betyder det nästan alltid att hunden är obekväm, rädd eller osäker.
Svansen på en lugn, nöjd hund och svansen på en rädd eller stressad hund kan se väldigt lika ut! Det är viktigt att se till situationen och titta på resten av hundens kroppsspråk för att avgöra vad hunden försöker säga.
Lär dig läsa din hunds kroppsspråk
En viftande svans kan alltså säga mycket, och betyder inte alltid att hunden är glad.
Det är väldigt viktigt att titta på hela hundens kroppsspråk för att avgöra vad den försöker säga. Hur pekar öronen? Hukar sig hunden? Visar den ragg? Slickar den sig om nosen? Studera din hunds kroppsspråk ofta och i olika situationer.
Att kunna läsa sin hund är viktigt för att kunna hjälpa den i olika situationer, samt för både din hunds och andras säkerhet och välmående.
Hundens anatomi kan göra den svårläst
Vissa raser har en naturligt hög, låg eller krullig svans, och vissa hundar saknar av olika anledningar svans helt. Detta ökar risken för att hunden kan bli misstolkad av såväl människor som andra hundar. Då är det extra viktigt att läsa hela hundens kroppsspråk och komma ihåg att det kan vara svårt för andra hundar att läsa av din hund, om något i helheten är avvikande.
Se ditt pris redan idag
Räkna på pris och teckna din hundförsäkring direkt via vår hemsida – snabbt och smidigt!Liknande artiklar
- Övrigt1 min lästid
Samlingssida för nyblivna valpägare
Välkommen till vår samlingssida för nyblivna valpägare! Att skaffa valp är en spännande upplevelse, men det kan ibland k... - Övrigt3 min lästid
Lyckas med ensamhetsträningen
Att ensamträna sin hund är en förutsättning för att kunna lämna den hemma på egen hand. Vi delar med oss av våra bästa t... - Övrigt3 min lästid
Mjölkstockning - så här gör du!
Genom ökade kunskaper och förebyggande arbete kan du som uppfödare se till att tiken löper mindre risk att få mjölkstock...