Belöningsbaserad träning med hunden
Vad är belöningsbaserad träning? Måste man använda godis hela tiden? Och kan man verkligen tillämpa belöningsbaserad träning på all form av hundträning? Läs vad Svelandprofilen och etologen Emma Almquist har att säga om vilken effekt det har på hunden, vad forskningen säger och hur man kommer igång.
Vad är belöningsbaserad träning?
Inom djurträning innebär en belöning något som är en direkt konsekvens av ett specifikt beteende, som levereras direkt efter att beteendet inträffat. När djuret får något trevligt och det leder till att djuret vill upprepa beteendet, kallas det inom beteendevetenskap positiv förstärkning.
Inom belöningsbaserad träning planerar man situationer och träningspass så att hunden får förutsättningar att ”göra rätt”. Man skapar en miljö där hunden kan lyckas, och använder sedan positiv förstärkning för att stärka det önskade beteendet. Planering gör också att man undviker att hunden utsätts för onödigt obehag och frustration.
Exempel på detta kan vara att använda tillräckligt stort avstånd vid ett hundmöte, som gör att hunden lyckas titta mot en annan hund utan att till exempel göra utfall eller skälla, för att sedan belöna den rikligt för detta.
Viktiga punkter för belöningsbaserad träning:
- Hunden lyckas oftast göra rätt och belönas ofta för det
- Träningen gör att beteendet utvecklas i den riktning man planerat
- Man har en plan för vad som händer om hunden inte gör rätt, och den planen involverar inte obehag
- Varken hund eller ägare är stressad, rädd eller frustrerad. Om så är fallet, så är något fel i träningsupplägget
Måste man belöna med just godis?
Nej, en belöning kan vara vad som helst som hunden är villig att arbeta för att få. Dock används godis ofta eftersom det är ett enkelt och effektivt sätt att leverera en belöning snabbt och i små bitar, vilket möjliggör flera belöningar under ett träningspass.
Att få sniffa på en kissfläck, jaga en kastad kotte, leka en snabb lek eller andra typer av belöningar kan vara effektiva, beroende på vad just din hund uppskattar. Observera hunden och se hur den reagerar på olika belöningar. Om hunden upprepar ett beteende med ökad intensitet efter att ha fått en viss belöning, då vet du att det är en effektiv belöning.
Klappar och glada tillrop kan fungera, men ofta överskattas dessa av oss människor och värderas inte alltid lika högt av hundar som vi kanske tror.
Varför bör man träna belöningsbaserat?
Att träna sin hund är en viktig del av att hjälpa den anpassa sig till vårt samhälle och hur vi vill leva med våra hundar. Forskning visar tydligt att hundar som tränas med belöningar lär sig snabbare, blir mer fokuserade och visar färre oönskade beteenden jämfört med hundar som tränas med obehagliga korrigeringar.
Studier har också visat att hundar som tränas med bestraffning eller negativ förstärkning ofta uppvisar fler stressignaler och har ett förändrat kroppsspråk, vilket kan vara tecken på rädsla och ångest. Det finns även en ökad risk för aggressiva beteenden hos hundar som tränas med konfrontativa metoder.
Hur kommer man igång med belöningsbaserad träning?
Ett bra sätt att komma igång är att gå en kurs, inte minst om du är ny hundägare. Det finns många grundkurser och valpkurser som ger dig en stabil grund att stå på. Om du redan har tränat din hund på andra sätt och vill byta till belöningsbaserad träning kan en kurs eller privatträning vara till stor hjälp. En instruktör kan hjälpa dig att anpassa träningen till just din hunds behov och din situation.
Om du känner dig överväldigad, börja med att fokusera på att göra den belöningsbaserade träningen riktigt bra i ett specifikt område. Kanske kan du börja med hanteringsträning eller någon hundsport som ni tycker om. Genom att fokusera på en sak i taget minskar risken för frustration och förvirring hos både dig och din hund.
Fungerar belöningsbaserad träning i all form av hundträning?
Ja, belöningsbaserad träning fungerar i alla typer av hundträning. Det finns dock situationer där det kan vara utmanande, till exempel om hunden är så rädd eller stressad i en viss miljö att inga belöningar känns relevanta för den.
Även om belöningsbaserad träning fungerar i princip alla sammanhang, betyder det inte att det alltid är lätt. Hundar som länge har tränats på ett visst sätt eller har övat länge på problematiska beteenden kräver noggrant planerad träning för att undvika frustration och stress. Om du eller din hund upplever att ni står stilla i er träning eller mår dåligt i situationen, tveka inte att be om hjälp. Kontakta en instruktör med gedigen utbildning inom beteendevetenskap, till exempel en medlem i Sveriges Hundföretagare eller Sveriges Akademiska Etologer.
Lär dig skilja på begreppen
Det finns egentligen två huvudtyper av belöning:
- Lättnad som hunden känner över att slippa något obehagligt. Detta kallas negativ förstärkning och innebär att man tar bort obehagligt när hunden gör rätt. Det innebär alltså att man oftast först behöver vara lite obehaglig mot hunden, till exempel genom att hålla fast den eller pressa den. Att använda obehag i träning riskerar att skapa rädsla, problembeteenden och en dålig relation.
- Glädjen som hunden känner över att få något trevligt, positiv förstärkning. Med belöningsbaserad träning, där hunden får uppleva glädjen över att få något trevligt för ett önskat beteende, får du en gladare, mer självsäker hund som är redo att samarbeta med dig. Träningen blir en positiv upplevelse för både dig och din hund, vilket stärker er relation och skapar en djupare förståelse mellan er.
Se ditt pris redan idag
Räkna på pris och teckna din hundförsäkring direkt via vår hemsida – snabbt och smidigt!Liknande artiklar
- Träning och aktivering2 min lästid
Var uppmärksam under promenaden med hunden
När det börjar ljusna upp lite och solen kikar fram så ökar aktiviteten i hundrastgårdar, och ett flertal djur samlas dä... - Träning och aktivering3 min lästid
Tävla med din blandrashund
Blandrasen kan till exempel delta på hundutställningar, lydnadsprov, viltspårprov, freestyle eller tävla i agility. Viss... - Träning och aktivering4 min lästid
Vandra med hund
En vandring med hunden kräver mycket förberedelser, men med rätt planering kan ni få en fantastisk upplevelse tillsamman...