Vandra med hund
En vandring med hunden kräver mycket förberedelser, men med rätt planering kan ni få en fantastisk upplevelse tillsammans. Vi har sammansatt hur du förbereder hundens fysik, vad du borde ha med dig och vad du bör tänka på inför och under vandringen.Hur förbereder man hunden för en längre vandring?
- Träna upp hundens fysik i god tid. Hundar med normal grundkondition och -muskulatur bör tränas ca åtta veckor innan en vandring. Till en början gäller det att vänja hunden vid utökade promenader och sedan enklare dagsturer på ett par timmar.
Om man har planerat att vandra i skog och terräng bör man göra det även när man tränar. Ett tips är att hoppa av stigarna i skogen och gå offroad. Genom att gå parallellt med motionsspåret, i stället för på det, vänjer sig hunden vid att titta vart den ska gå och vid att gå i terräng. 2–3 dagar i veckan bör man ge sig ut på aktiviteter som främjar hundens fysiska prestation, som att gå offroad och i backar för att träna upp rygg- och rumpmuskler. - Klipp ner klorna. För att förhindra klobrott är det viktigt att klippa ner och fila klorna så mycket som möjligt. En bra bedövningssalva kan hjälpa mot smärtan, om hunden trots allt skulle få ett klobrott på vandringen. Efter applicering är det viktigt att man vet hur man lägger ett tassbandage.
Läs: Kalles fem tips när du motinerar med hunden.
Vid vilken ålder är det lämpligt för hunden att vandra?
Det är svårt att sätta en under och övre åldersgräns för vandring, som hundägare får man ta hänsyn till i vilket skick hunden är. Anpassa din vandring efter din och hundens förutsättningar, vilken kondition ni är i och vilken vana ni har av att vandra. Utsätt inte hunden för en vandring som du inte tror att den klarar av.
Håll hunden kopplad
När man håller hunden kopplad är det lättare att kontrollera att den inte skadar sig och att hålla den borta från till exempel orm. Om en hund blir ormbiten behöver den få vård akut, vilket är svårt om man är ute på vandring. När hundar springer lösa löper de dessutom större risk för klobrott, skärsår och stukningar.
Tänk på: Mellan den 1 mars och 20 augusti varje år måste du hålla extra stor uppsikt över din hund. Läs mer om detta här.
Undvik överhettning
Det är inte lämpligt för hundar att vandra i varmt och soligt klimat. Ett skuggigt, svalare läge är det optimala för en hund på vandring. Det är också väldigt viktigt att hunden får i sig tillräckligt med vätska.
Viktigt att tänka på när det gäller överhettning är att det ofta inte märks att hunden är överhettad förrän den till slut kollapsar på kvällen. Men själva överhettningen sker under dagen, så det är viktigt med pauser, med vätska och näring.
Klövjeväska
Läs på ordentligt om klövjeväskor innan du börjar använda det, för att hunden inte ska ta skada, få skav eller bära för tungt. Enbart hundar som är färdigväxta bör bära klövjeväska. En rekommendation är att vänta till hunden blivit 2 år innan den får bära väska, och med större raser som utvecklas långsammare kan det vara en god idé att vänta ännu längre.
Om man vill använda klövjeväska bör man vänja hunden vid detta innan vandringen. Börja med att låta hunden bära den tomma väskan, för att sedan successivt öka vikten. Efter ca 3 veckor kan hunden bära vikten av en flaska vatten. Som mest kan en vuxen hund bära 1/3 av sin kroppsvikt. Se alltid till att ha jämn vikt i väskorna och att ha mindre vikt, ju längre turerna är.
Ha hunden kopplad när den bär klövjeväska, för att den inte ska riskera att fastna och skada sig.
Insekter och insektsbett
I naturen är det viktigt att ha ett bra fästingskydd. Skyddet bör vara testat på hunden innan vandringen, så man vet att hunden tål skyddet och att skyddet är aktivt i kroppen.
Insekter, så som mygg, svidknott och knott kan vara väldigt jobbiga på vandringar. Det finns bra insektssprayer, men insekterna i fjällen kan vara tuffa. En bra bedövningssalva kan strykas på efter eventuella insektsbett och finns att köpa på apotek. En uppblåsbar krage får plats i packningen och kan hjälpa till att hindra hunden att få i sig salvan. Även kläder eller myggnät kan skydda hunden från envisa insekter.
Kolla upp närliggande djursjukhus.
I fjällen är det alltid långt till veterinär. Därför är det viktigt att kolla upp var närmaste djursjukhus finns. Det kan också vara bra att ha Sveland Vårdguides telefonnummer tillgängligt om det skulle hända någonting: 046-276 92 90. Som kund hos Sveland har du fria samtal till Svelands Vårdguide.
Det är mycket att hålla reda på inför en vandring – vi har gjort det enkelt för dig. Ladda ner vår packlista här nedan. Tänk på att man kan hitta mycket prylar på andrahandsmarknaden, alternativt låna av någon man känner.