Eva Frisk
Eva Frisks första möte med en engelsk springer spaniel skedde för över 50 år sedan. Bonnie, som tiken hette, fick Eva på fall direkt och det dröjde inte länge förrän hon skaffade en hund till och började med uppfödning av rasen. Över 100 kullar har nu föds på Evas kennel Beeline i Helsingborg!Vad är det bästa med att föda upp hundar?
– Det är en stor förmån att få följa livets gång. Från parning och födsel till att sedan få se valparna växa upp. Jag tröttnar aldrig på det. Varje kull är unik för mig och även valpköparna som i många fall också har blivit mina vänner. Att få uppleva deras förväntningar inför valpköpet och att se hur mycket hunden betyder för dem gör mig så glad och stolt. Jag brukar säga att jag säljer glädje!
Hur arbetar du för att få dina valpköpare att tänka hållbart kring sitt djurägande så att deras hundar har större chans att hålla sig friska och skadefria?
– Jag arbetar mycket med att överföra min kunskap och erfarenhet till mina valpköpare. Jag samlar allt i en kunskapsbank på min hemsida där mina valpköpare kan logga in och läsa. Där finns bland annat specifika råd för engelsk springer spaniel som till exempel hur man sköter öronen. Där finns också mer allmän information som gäller hundar i stort. Kunskapsbanken uppdateras kontinuerligt med ny information. Jag ber också alltid valpköparna att kontakta mig innan de ringer en veterinär, om det inte gäller akuta olycksfall så klart. På min hemsida har jag en flik där jag lägger upp tips på självbehandling för många vanliga åkommor och jag uppmanar alla att prova det först. Vi tjänar alla på att hjälpas åt att hålla hundarna så friska som möjligt och skaffa oss kunskap om hur vi gör det.
Vilka utmaningar finns det med hunduppfödning?
– Det är ständiga utmaningar. Man måste alltid ha en avelsplan men det finns mycket som kan hända som gör att den inte håller. Till exempel på grund av sjukdom hos avelstiken. Det är också kritiskt runt valpningen, då det finns risk för kejsarsnitt, och även under de första dagarna efteråt om någon valp är svag eller dör. Det kan ibland vara svårt att hantera. Som tur är har jag inte haft problem med sviktande hälsa hos mina hundar så ofta.
Vad är det viktigaste du lärt dig under åren som uppfödare?
– Att man aldrig blir fullärd. Jag som har sysslat med uppfödning länge har varit med om så mycket och mer än en gång har jag tänkt att nu har jag väl upplevt allt. Men verkligheten visar att det ständigt kommer något nytt som jag inte kände till.
Varför har du valt att försäkra dina hundar i Sveland?
– Det var från början ett ekonomiskt beslut då mitt tidigare bolag gjorde en stor premiehöjning. Det var cirka 25 år sedan och jag har aldrig ångrat det valet. Under åren har jag lärt känna Sveland bättre och jag tycker det är mycket värdefullt att det är ett kundägt bolag så att vi vet att eventuellt överskott går tillbaka in i verksamheten. För mig är det också viktigt att se att Sveland får höga betyg i kundnöjdhetsundersökningar.
Skulle du rekommendera andra uppfödare att välja Sveland?
– Det gör jag gärna och ofta. Jag brukar lyfta upp Svelands Uppfödarhotline och att man som kund har ett eget ombud som ställer upp för en under princip dygnets alla timmar. Det är en stor trygghet. Jag tycker att uppfödarförsäkringen, flockförsäkringen och även ansvar- och rättsskyddsförsäkringen är bra. Tillsammans med dolda fel-försäkringen och att man har valpkullsförsäkring från första dygnet, får vi uppfödare ett bra skydd.
Evas tips till den som vill börja föda upp hundar
- Var ödmjuk och inse att du inte kan veta allt. Var vetgirig och frågvis!
- Hitta en mentor med lång erfarenhet som du kan luta dig mot.
- Tumma aldrig på kvaliteten på avelshundarna.
- Följ alltid de lagar och regler som finns kring uppfödning.