Så lyckas du med hundparning – Tips för uppfödare
Att para sin tik kräver noggrann planering och kunskap för att ge de bästa förutsättningarna för en lyckad kull. I denna artikel får du värdefulla tips om hur det går till, så att du kan hantera processen på ett tryggt sätt. Vi går även igenom regler för dubbelparning, vikten av härstamningskontroll och vad som är viktigt att tänka på gällande försäkringen.Hundparning – så går processen till
I de flesta fall går det att förlita sig på tikens och hanens naturliga intresse för varandra, men det är inte alla som har möjligheten att testa att para under en längre period. Hanhunden bor ibland många timmar bort och då vill man ju planera resan till de rätta dagarna för parning.
Det är brukligt att tiken åker till hanhunden som får para i sin hemmiljö. Detta för att hanhunden ska känna sig trygg och inte komma till en annan kennel med en massa skällande tikar och hanar som kanske gör att han tvekar inför uppgiften. Vid en lyckad parning ”fastnar” hanhunden i tiken genom att svällkroppar på hundens penis svullnar inne i vagina. Tiken kan dock bli dräktig utan hängning om till exempel hanhunden glider av. Spermiefraktionen kan ändå ha hunnit deponeras i tiken.
Hanen lämnar tre fraktioner under parningsakten och den viktiga spermiefraktionen kommer efter någon minut. Ibland sväller hanen upp utanför tiken och hängningen uteblir. Man kan dock inte byta till en annan hanhund om försöken att para medfört risk att hanen hunnit lämna minsta droppe sperma i tiken. Sker detta kan valparna få fel härstamning.
Stötta och håll koll på tiken
Tikägaren bör ha kontroll på tiken under parningen genom att sitta med och hålla i halsbandet. Viktigt är dock att poängtera att människan varken bör eller får ta till tvång vid parningen! Människan ska agera som stöd, om det behövs. Det är nämligen inte helt ovanligt att tiken kan gny till och bli orolig en kort stund, men finns man med så kommer ingen av hundarna till skada. Hängningen brukar vara i 10–30 minuter.
Vid hemkomst är det viktigt att ha full kontroll på tiken resten av löpet. Hon kan om tillfälle ges para sig med en annan hane, detta brukar kalla tjuvparning. Om olyckan är framme finns chansen att via blodprov på hanarna, tiken och valparna avgöra faderskap. En sådan parning ska anmälas till SKK inom sju dagar efter att parningen skett.
Dubbelparning skapar möjligheter
Det har sedan tio år tillbaka varit tillåtet att registrera valpar i SKK (Svenska Kennelklubben) även om tiken medvetet parats eller inseminerats med två olika hanar. Den främsta fördelen är att man snabbare skulle kunna bredda avelsbasen i numerärt små hundraser. En uppfödare kan också öka chansen att tiken verkligen blir dräktig, om förstavalet är en hanhund med sämre spermakvalitet.
Dubbbelparning (parning med flera hanhundar) ska anmälas till SKK senast sju dagar efter sista parningstillfället. Uppgifter om tiken, hanhundarna, uppfödare samt sista parningsdatum skickas till Avelskommitténs sekreterare på Svenska Kennelklubbens kansli via mejl eller post. Valpkullen måste innan registrering i Svenska Kennelklubben id-märkas och härstamningskontrolleras genom DNA-typning av såväl valparna som samtliga föräldradjur. Vid sex veckors ålder är det lätt att ta prov på de flesta valpar, men på mycket små raser kan man vänta ytterligare någon vecka.
Härstamningskontrollen görs av SLUs Husdjursgenetiska laboratorium i Uppsala. Mer information hittar du här: Husdjursgenetiska laboratoriet. Analysen tar omkring två veckor.
Dräktighet och försäkring
Efter parningen så väntar nio veckors dräktighet. Kolla igenom din hunds försäkring i god tid innan parningen. Det kan vara aktuellt att komplettera med en valpkullsförsäkring eller teckna en dolda fel-försäkring (kan fås kostnadsfritt hos Sveland Djurförsäkringar) och som hjälper dig ekonomiskt vid oväntade händelser.