Dräktig tik och valpning
Tiken är nyligen parad, eller inseminerad, och nu följer en tvåmånadersperiod med lite att tänka på inför valpningen.Dräktighetstid
Normalt varar en dräktighet i 63 dagar +/- 1 dag. Tiden räknas från ägglossningen. Den första tredjedelen av dräktigheten sker utvecklingen av valpens organ. Under den här perioden är det olyckligt om tiken blir sjuk och måste medicineras då det finns mediciner som kan medföra missbildningar på fostren. Naturligtvis kan skador på valparna under fosterstadiet ha ärftliga orsaker, men fosterskador kan ha medicinska orsaker som att den dräktiga tiken blir ormbiten och behandlas eller måste ges lugnande på grund av ett skärsår eller liknande.
De två sista tredjedelarna av dräktighetstiden sker den stora tillväxten av fostren vilket syns på tiken. Hennes midja försvinner och buken ökar i omfång. Det är alltid svårt att avgöra hur många valpar hon bär på. En del tikar döljer väl en stor kull medan andra kan se rejält dräktiga ut och sedan bara föda ett fåtal valpar.
Dräktighetskontroll
Med försiktighet kan fosterblåsor palperas av veterinär eller erfaren uppfödare efter tre veckors dräktighet. Mest vedertaget är nog dräktighetskontroll med hjälp av ultraljud. Det kan vara svårt att genom ultraljud avgöra exakt antal foster, men man kan ge vägledning om det blir en liten eller stor kull.
Det finns uppfödare som önskar röntga sin tik i slutet av dräktigheten för att veta hur många valpar tiken bär på. Skälet är att veta när valpningen är avklarad. Fostrens skelett är då förkalkade och man räknar enklast antalet skallar.
Läs mer om dräktighetskontroll här: Är min tik dräktig?
Utfodring
Efter halva dräktighetstiden kan det vara lämpligt att fasa in ett mer proteinrikt foder. De flesta djurbutiker har välutbildad personal som kan ge direktiv till lämplig utfodring. Många tikar äter bra under dräktighetstiden. Det kan finnas perioder då livmodern börjar ta så stor plats att det förknippas med illamående men tiken vänjer sig och det brukar vara snabbt övergående.
Avmaskning
Inälvsparasiter suger näring och orsakar ofta diarréer på valpar. Räkna med att alla valpar föds med inälvsparasiter och maskarna blir könsmogna kring 21 dygnet. Avmaskning brukar rekommenderas mellan 17-21 levnadsdygnet. Om du väntar med avmaskningen till efter levnadsdygn 21 så är den stora nackdelen att valparna har två generationer parasiter i sig.
Den dräktiga tiken smittar sina valpar så de föds med ägg från inälvsparasiter. Ett sätt att komma åt dessa under dräktighetstiden är att tillämpa det så kallade Axilurprogrammet. Tiken avmaskas då under dräktigheten från 40:e dräktighetsdygnet, pga risk för fosterskador, och fram till valparna är två veckor. De stora fördelen är att valparna då föds parasitfria. De behöver ändå avmaskas före leverans eftersom de kan få i sig parasitägg från omgivningen om de lever i en miljö med vuxna hundar. Det finns många olika preparat att receptfritt köpa på apotek som tar inälvsmask.
Det går även bra att avmaska sin tik innan parning, då helst cirka två veckor innan parning skall äga rum.
Vaccinering
Undvik att vaccinera dräktiga tikar. Undantaget är om din tik ska vaccineras mot herpesvirus. Då ges vaccinet dagarna kring parning samt omvaccination omkring 10 dagar innan valpning. Herpesvaccinering är inget som ska göras rutinmässigt utan det ska finnas misstanke till att det finns problem hos uppfödaren som är orsakat av detta virus. Viruset är en ”nos-mot-nos”-smitta, inte en parningssmitta. Symtomen är att tikar inte blir dräktiga, de kan abortera eller föda svaga valpar som dör kort efter födseln.
Valprummet och valplådan
Redan ett par veckor innan valparna kommer ska förberedelserna påbörjas. Bland det allra viktigaste är att du har ordnat en bra, skyddad plats för tiken och valparna att vara på. Hit är inga andra hundar och besökare välkomna. Det bästa är att placera den så kallade valplådan/hagen i ett eget rum, förslagvis ditt sovrum. Valprummet får gärna vara mörkt med en dörr som går att stänga. Rummet behöver ha optimal temperatur och oftast svalare än många tror. Är det för varmt riskerar tiken att gång på gång gå ifrån sina valpar som kan hittas utspridda i stället för liggandes i hög hos sin mamma. Det påverkar trygghet och anknytning.
Tänk på hur vilda hunddjur boar; en varg har till exempel sina valpar i en underjordisk lya. Det kan därför vara uppskattat av tiken att göra valplådan lite som en koja, så att det blir lite mörkare och mer ombonat. I valplådan/bädden kan man förslagsvis bädda med tidningpapper i botten. Ovanpå lägger man en plast- eller vaxduk, över den en fiberfilt. Allra sist bäddar man med en frottéhandduk eller ett lakan. Det viktiga är att valparna inte av misstag hamnar utanför lådan, samtidigt som tiken lätt ska kunna ta sig i och ur.
Valpar har till början svårt att reglera sin kroppstemperatur. Det är därför viktigt att det är varmt och dragfritt i valplådan. Omkring 22-23 grader brukar vara lagom. Bästa värmekällan för valparna är tiken.
Ett tips är att lägga själva valplådan/bädden i en yttre låda (valphage). När valparna börjat gå behöver de kunna röra sig på allt större ytor. Se så du har korrekta mått på själva hagen där valplådan står. Rätt mått för din tiks storlek hittar du på Jordbruksverkets hemsida.
För att vara säker på att din tik är tillfreds och avspänd vid födseln kan du låta henne bekanta sig med valplådan en till två veckor innan valparna förväntas födas.
Lyssna när Svelands uppfödarprofil Elisabeth Rhodin pratar om bland annat valplådan (lyssna fr. 10:12) i vår webbinarinspelning från 2022: Hjälp – min hund ska valpa.
Dags att valpa
Det finns bra litteratur kring valpning, men har man aldrig varit med så kan det vara tryggt att ha en mer erfaren uppfödare/mentor i närheten. Den veterinär som ska få förmånen att så småningom besikta din valpkull kan vidtalas för möjligheten att kunna ringas för konsultation om man blir orolig att något avviker.
När det är ungefär en vecka kvar till beräknad valpning så kan du börja ta tempen på tiken, morgon och kväll. Ungefär ett dygn innan valpningen sätter igång brukar tempen sjunka från ca 38,5 till 37, eller något under. Det är en bra indikation på att det har satt igång. Sista veckan kan vara lite nervpåfrestande (för matte och husse) då tikens temp kan gå lite upp och ner. Men så länge tiken mår bra och tar det hela med ro är det bara att behålla lugnet.
Dagarna innan valpning kan tiken läcka fostervatten som mest liknar vatten. Grönsvarta flytningar innan valpning är dock ett varningstecken och veterinär bör konsulteras.
Lång period med flåsningar och bäddande då värkarbetet kommer igång och fostervägar mjukas upp innan själva utdrivningsfasen börjar är normalt. Det kan pågå allt ifrån några timmar till flera dygn.
Om fostervattnet har gått, en ballongliknande blåsa med klar vätska brister, så brukar utdrivningen av den första valpen ta upp till en timme. Om det tar längre tid än 2 timmar brukar det tyda på att något är fel.
Självklart ska valpningen ske i lugn och ro. Ha gärna cellstoff eller hushållspapper inom räckhåll. Många rena frottéhanddukar kan behövas för tiken att ligga på men även för att torka valparna parallellt med tikens slickningar. Att tiken slickar valparna är något som stimulerar både värkarbetet och valparnas andning. Om valpen verkar rosslig i andningsvägarna, ha gärna en sugpipett tillgänglig. Det gamla sättet att ”slunga och skaka valpar” ska inte tillämpas.
Tillsammans med varje valp hör också en moderkaka. Den sammanhålls med navelsträngen. Tiken vill gärna bita av navelsträngen och äta upp moderkakan. Du kan hjälpa genom att klippa navelsträngen med en ren sax eller med rena naglar försiktigt ta av den sega strängen. Det blöder mer när man använder sax. Vildhunden har endast moderkakor som näring de första dygnen efter valpning. Om du låter din tik äta flera moderkakor så får du vara återhållsam med foder de närmaste dygnen. Hon får annars diarré.
Tiden mellan valparna varierar. Efter att första valpen fötts fram vilar tiken vanligtvis 30 minuter till 2 timmar. Därefter föds valparna med intervall på 5-60 minuter. De sista valparna kan komma med betydligt längre mellanrum eftersom tiken behöver samla nya krafter. Längden på utdrivningsstadiet beror på antalet valpar men ska normalt inte överstiga 12 timmar. En kull på 4-8 valpar föds vanligtvis fram på cirka sex timmar men variationer finns.
Det är en härlig upplevelse att vara med när nya små valpar kommer till världen. Oftast klarar tiken det alldeles galant och utan svårigheter, även om förstagångsmammor kan behöva lite stöd och hjälp i början innan modersinstinkten kommit igång på allvar. Anteckna vilka tider valparna kommer vilket är en bra information till dig men också till veterinär om du behöver ringa. Ofta känner man ganska tydligt att tiken är tom efter att sista valpen kommit ut och man märker också att tiken slår sig till ro ordentligt med sina valpar.
Efter valpning
Ofta vill den nyblivna mamman nu bara sova efter att ha pysslat om sina små. Det är dock viktigt att hon kommer ut en sväng för att göra sina behov och sen ser man lättare om det är någon mer valp kvar och om allt ser bra ut med tiken. En energikick till en trött valptik kan vara honung med äggula eller vispa ihop lite majsvälling, äggula och druvsocker. Tiken ska inte ha någon vidare mat det första dygnet så då är denna dryck alldeles utmärkt att ge henne.
Att se mor och nyfödda valpbarn ligga och snusa tillsammans efter att valpningen är avklarad är underbart. Lugnet lägger sig i valprummet och nyblivna mamman passar på att ta sig en rejäl tupplur efter ett väl utfört arbete. För matte och husse återstår uppsamling av smutsiga handdukar och blöta tidningar och allmän uppräschning i rummet. En sista titt så att alla valparna och mor mår bra och att alla diar ordentligt innan du som uppfödare tar dig en välbehövlig vila – bra jobbat!
Kontakta veterinär snarast:
- Om dräktigheten pågår längre än 65 dagar utan att tecken på förlossningsarbete ses kan det vara ett tecken på valpningssvårighet.
- Om tiken verkar rastlös och ovillig att äta i över 24 timmar utan att förlossningsarbetet kommer igång.
- Om tiken har grönsvarta flytningar (vilket indikerar att en moderkaka har lossnat) utan att första valpen synts till (Obs! detta gäller innan den första valpen är född, därefter är det normalt med grönsvarta flytningar).
- Om tiken har starka krystvärkar i 30 minuter utan att någon valp kommer ut.
- Om tiken har fött någon/några valpar och fyra timmar har passerat utan att nästa har kommit.
- Om tiken har försämrat allmäntillstånd, är mycket trött, har feber eller blödning.
Vad händer hos veterinären?
Hos veterinären informerar du om vad som hänt. Klockangivelser är viktiga. Tiken undersöks och ofta tas en röntgenbild för bedömning av antal kvarvarande foster. Kanske kan ett felläge påvisas och då förbereds för ett kejsarsnitt. I de fall tiken mer tappat kraft och verkar ha ett svagt värkarbete så ges kompletterande dropp för att stimulera krystningarna. De valpar som har fötts hemma ska tas med. De behöver mammans värme och mjölk.
Tips på fortsatt läsning
Valpen från nyfödd till leverans
Att följa upp sina valpar | Sveland Djurförsäkringar
Karins valpdagbok - följ med på resan mot valpar
Foto: Lena Widebeck