Ta hand om husdjuren i jul
Julen är en stämningsfull högtid som samlar nära och kära, även de fyrbenta vännerna. Men bland godsaker och dekorationer lurar många faror för husdjuren. Sveland Djurförsäkringar tipsar om hur du undviker de vanligaste julfarorna.Maten och pyntet som kan skada djuren
Russin, bittermandel och choklad är exempel på livsmedel som är skadliga för både hunden och katten. Den största faran är chokladförgiftning som till en början ger buksmärtor och kräkningar. Kakao innehåller det giftiga ämnet teobromin som djuren inte klarar av att bryta ner. I värsta fall kan chokladförgiftning ha dödlig utgång.
Både hundar och katter kan sätta i sig mindre prydnader som fastnar i halsen och i värsta fall kväver dem. Speciellt frestande är det för hunden om man råkat spilla något från julstöket så att prydnaden smakar och luktar av mat. Katten lockas ofta att leka med girlanger och paketsnören. Om den får i sig detta kan det bli stopp i mag- och tarmsystemet, inte sällan med operation som följd.
- Tänk på att ställa farligt julpynt och frestande mat utom räckhåll för dina husdjur. Det är även bra att vara extra vaksam om dina fyrbenta familjemedlemmar följer med till julfirande hos släkt och vänner, säger Christine Ehrlander, produktchef på Sveland Djurförsäkringar.
Vanliga men skadliga ingredienser
Lök är en vanlig ingrediens i flera av julbordets rätter, t.ex. i köttbullar, prinskorvar och sillinläggningar. Alla typer av lök, såväl rå som tillagad, innehåller allicin. Detta ämne kan orsaka skador på djurens lever och andra organ. Har man otur kan husdjuren drabbas av allicinförgiftning. Några symptom är bland annat blodbrist, hjärtklappning, diarré och kräkningar. Även ojäst deg vara farligt för husdjuren att äta. Om hunden eller katten får i sig en större mängd ojäst deg så kan denna jäsa i magen vilket gör att alkohol bildas. Detta kan i sin tur leda till att djuret blir förgiftat.
Veterinärbesök kostsamt under julhelgen
Har man otur kan olyckan lämna ett stort hål i plånboken. Under storhelger är kostnaderna för veterinärvård högre då det tillkommer en jouravgift. Mindre kliniker håller ofta stängt och hänvisar till större aktörer.
- Det kan bli kostsamt att uppsöka veterinärvård under julhelgen. Har man otur kan påslaget hamna på 6 000 kr. En del kliniker har en procentsats som de använder sig av, medan andra tar en fast avgift, säger Christine Ehrlander.
Farlig julmat att se upp med
- Lök: innehåller allicin som är toxiskt för hund och katt. Symptom är blodbrist, aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning, hjärtklappning, röd urin och buksmärtor.
- Ojästa degar: kan orsaka alkoholförgiftning. Ett tydligt symptom är att djuret blir alkoholpåverkat.
- Choklad: teobromin finns i kakao och är mycket toxiskt (hundchoklad som du köper i djuraffären innehåller inte choklad eller kakao). Symptomen är illamående, kräkningar, diarré och inkontinens. Kan leda till epileptiska anfall, inre blödningar och hjärtinfarkt.
- Bittermandel: innehåller cyanid som är dödligt för såväl människor som hundar och katter i stora mängder. Symptom är svaghet, illamående, kräkningar och medvetslöshet.
- Russin och korinter: kan ge xylitolförgiftning. Hunden och katten reagerar genom kräkningar, diarré, vinglighet och trötthet.
Farligt julpynt att undvika
- Glitter och girlanger: kan ge allvarliga skador på mage och tarmar om de sväljs.
- Glaskulor: Kan gå sönder och ge sårskador, använd plastkulor istället. Se även upp med växtnäring till granen, så att hunden eller katten inte dricker ur julgransfoten.
- Adventsljusstakar: kan skada både hund, katt och hem om olyckan är framme, håll därför uppsikt över dina husdjur i jul.